Италиански триумф във второто спускане в Банско

В пълен триумф за Италия се превърна второто спускане от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Елена Куртоне спечели първа победа в кариерата си, след като поднесе изненадата с 28-и стартов номер. Тя остави на 10 стотни сънародничката си Марта Басино, а Федерика Бриньоне за втори пък се качи на подиума, след като ден по-рано беше втора. Тя финишира на 0,14 секунди от победителката и измести от подиума победителката от първия старт Микаела Шифрин. Този път американката остана 4-а на 0,35 сек.

„Това ми е първа победа, особено се радвам, че я споделям със съотборничките си – завяи 28-годишната Куртони. - Докато карах, усещах, че губя скорост и си казах, че трябва да натисна максимално. Пистата е много технична, с доста завои и бабуни. Банско много ми харесва, винаги съм се чувствала у дома тук.“

При това италианският тим бе без звездата си в скоростните дисциплини София Годжа, която бе приета в болница след тежкото падане ден по-рано. Този път стартът бе преместен с половин час по-късно в сравнение с предвиденото, за да карат всички състезателки при равни условия. Това обаче доведе дотам, че пистата „Марк Жирдардели“ стана по-бърза с напредването на времето. Бриньоне го отдаде само на подобрената видимост.

„Пистата е невероятна, не мисля, че става по-бърза от слънцето, но виждаш бабуните и къде да сложиш ските, така че е много по-удобно за каране – заяви Федерика. - Прекалено много силни италианки имаше в състезанието (смее се). Бяха страхотни два дни за нас. Днес направих голяма грешка, но така е в нашия спорт. Все пак уикендът се получава страхотен. След второ и трето място, ми се иска и в третия старт да съм на подиума.“

Шанс да завърши уикенда с победа ще й даде днешният супергигантски слалом, който слага край на програмата на най-голямото спортно събитие у нас за годината.

Коментари

Задължително поле