Италия планира да прати войници в Нигер за борба с тероризма и трафика на хора

Премиерът на Италия Паоло Джентилони предложи в африканската страна Нигер да бъдат пратени италиански войници, които да се борят с трафика на хора и с тероризма, предаде Асошиейтед прес.

Той говори за идеята си от борда на италианския военен кораб "Етна", който е на мисия в Средиземно море за спасяване на мигранти. По думите на премиера в парламента ще бъде внесено предложение част от италианските войници, намиращи се в Ирак, да бъдат прехвърлени в Нигер, откъдето минава главният път на трафика на хора към Европа.

Джентилони препоръча да се съсредоточи вниманието и енергията върху заплахата от трафика на хора и от тероризъм, която през последните няколко години се е засилила в Сахел, тоест в Субсахарска Африка.

Италия призовава за изработване на стратегия за Африка, която да противостои на трафика на мигранти към Либия и после на север към Европа, припомня Асошиейтед прес.

Джентилони не уточни колко души трябва да бъдат прехвърлени от Ирак в Нигер, но според вестник "Фато куотидиано" става дума за най-малкото 470 войници. Изданието пише, че това се прави в изпълнение на обещание, дадено на френския президент Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс. На 13 декември Макрон организира в Париж среща на високо равнище на западноафриканските сили Г5 Сахел, в които участват армиите на Мали, Мавритания, Нигер, Буркина Фасо и Чад. Тези сили бяха създадени през октомври за борба с ислямистките бунтовници. В парижката среща участваха също така Германия, Италия, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят