Италия пое към предсрочен вот

Президентът номинира икономист за временен премиер

“Пет звезди” плаши държавния глава с импийчмънт

Италианският президент Серджо Матарела номинира за временен премиер на страната икономиста Карло Котарели, който “приел предложението с резерви”, предаде Ройтерс. Котарели, роден през 1954 г. бивш високопоставен чиновник в Международния валутен фонд, едва ли ще спечели вот на доверие в парламента и така Италия се запъти към предсрочни избори през септември или октомври.

Дотук се стигна, след като Матарела отхвърли кандидата за ключовия пост министър на финансите и икономиката Паоло Савона, който по-рано е заплашвал да изтегли страната от еврозоната. “Приемането на единната валута е фундаментален избор и поставянето му под въпрос притеснява и нашите граждани, и инвеститорите у нас и в чужбина”, подчерта Матарела.

Савона бе предложение на Джузепе Конте, номиниран за премиер от съюза на популисткото движение “Пет звезди” и крайнодясната “Северна лига”, които спечелиха най-много гласове на изборите на 4 март – съответно 32% и 17 на сто, и имат мнозинство в парламента. Конте върна мандата си, а лидерът на “Пет звезди” Луиджи ди Майо призова за импийчмънт на президента. Председателят на “Лига” Матео Салвини първоначално заплаши с масови протести заради “отказа” на Берлин, Париж и Брюксел за формиране на кабинет в Италия. По-късно смекчи тона и посочи, че не иска да се говори за импийчмънт на президента, но настоя за незабавни предсрочни избори.

“Форца Италия” на експремиера Силвио Берлускони, доскорошен съюзник на “Северна лига”, също обяви, че няма да гласува в подкрепа на правителство на Котарели.

Коментари

Задължително поле