ИТН предлагат премахване на търговския статут на болниците и премахване на клиничните пътеки

Предлагат и нов закон за лечебните заведения

Премахване на търговския статут на болниците, премахване на клиничните пътеки, нов закон за лечебните заведения предложиха от партия "Има такъв народ" /ИТН/ по време на разговорите за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление, които се водят от "Продължаваме Промяната". Разговорите на тема "Здравеопазване" се водят от Асен Василев.

Да има специализирани ковид болници в София и страната, необходима е спешна подготовка на инфекционисти, както и създаване на кризисен щаб от вирусолози и други експерти с цел послания и съвети към обществото, каза Андрей Чорбанов. По думите му е необходимо и да се създаде национална програма за Т-клетъчен скрининг, а ваксинирането срещу коронавирусната инфекция да остане доброволен акт. Да се направи пълен анализ на високата смъртност в страната, предложи още Чорбанов.

Да се възвърне авторитета на "БулБио" АД, да се преразгледа националната здравна карта, да се премахнат клиничните пътеки през 2023 год. и да се въведат диагностично-свързаните групи, е залегнало още в програмата на ИТН.

https://www.facebook.com/prodalzhavamepromyanata/videos/1049107895865641

НЗОК да има възможност да сключва договор с необходимия й брой легла, което ще наложи нормативни промени, допълни още Чорбанов. По думите му ще трябва да се промени текущият модел на финансиране. С настоящия Закон за лечебните заведения не може да се направи сериозна реформа и предлагаме след година да се приeме нов закон, добави той. Чрез този закон да се въведе понятието "обществено лечебно заведение", което ще може да оперира с парите от НЗОК и от МЗ, без да реализира печалба, се предвижда в програмата на ИТН.

Чорбанов допълни, че е необходима дискусия за НЗОК и осигурителния модел. Неплащането на здравните вноски да се приравни с неплащане на данъци. Да има пълна забрана за доплащане за дейности, които се заплащат от НЗОК, добави още Чорбанов.

Да се закрие Изпълнителната агенция "Медицински надзор" и да се създаде агенция за медицински одит, контрол и акредитация, чието ръководство да се избира от Народното събрание, предложи още Чорбанов. По думите му е необходимо въвеждане на мандатност на ръководните длъжности в болниците, остойностяване на медицински дейности, въвеждане на електронен регистър на пациентите, ефективно работеща доболнична помощ, скринингови програми за ранно откриване на онкологични заболявания и др.

За кадровия проблем в спешната помощ Чорбанов посочи, че трябва да се промени категорията на труда на работещите "на терен", както и да се осигури възможност за кариерното им развитие, като с всяка по-горна категория лекарят да получава по-високо заплащане.

Според Иван Лютаков от ИТН трябва да се направи промяна в наредбата за специализации, базирана на Националната здравна карта. Да се промени начинът на финансиране на специализантите, лекарски асистенти да работят в малките населени места, парамедиците да влязат в системата на спешната помощ, допълни още той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика