Кулинарните изкушения на Ориента продължават. Рецептите от далечния Изток на Зеки Гюнеш могат да се приготвят лесно и вкъщи, но можете да ги опитате и в ресторант Orient Garden. Какво можем да спретнем с булгур, прясно месо и домати, ще научите от майстора в кухнята на „Зодиак“.
Ичли кюфте
Необходими продукти:
2 ч.ч. светъл турски булгур (от най-ситния)
700 г телешка и агнешка кайма
черен пипер
кимион
червен пипер
лук
орехи
сол на вкус
олио
Начин на приготвяне:
В купа залейте булгура с топла вода да го покрие, захлупете и оставете за около час да набъбне.
В тиган запържете леко каймата, добавете нарязан на ситно лук и когато омекне, добавете черен пипер, кимион, червен пипер и сол. Сложете орехите в тигана, запържете и оставете каймата да изстине.
Когато булгурът е готов, добавете нарязан на ситно лук, сол, кимион и червен пипер и месете около 30 минути.
Поръсете с малко вода булгуреното тесто и го размесете непосредствено преди оформянето на кюфтенцата, ако сте го приготвили по-рано и е изчаквало в хладилник. От каймата оформете продълговати кюфтета, завийте всяко в булгурено тесто, изпържете и сервирайте.
Езме
Необходими продукти:
4 добре узрели домата
1 червена чушка
2 чорбаджийски люти чушлета
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. горчив сок от нар
1 ч.л. сумак
2 с.л. зехтин
пресен магданоз
пресен джоджен
сол
едро смлян червен пипер
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват, режат се на половинки и се изчистват от семките. Нарязват се на много ситно. Лукът се настъргва. Червената чушка и чорбаджийските чушлета също се изчистват от семките и се наситняват.
Магданозът, джодженът и чесънът се накълцват. Всичко се смесва в дълбока купа.
От лимоновия сок, сока от нар, зехтина и сумака се приготвя сос, с който се залива салатата. Подправя се със сол. При сервиране се поръсва с едро смления червен пипер
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш