И Австрия, подобно на Германия, започва да депортира бежанци, иска да ги връща директно в Афганистан и Сирия

Австрия подкрепи Германия и заяви, че възнамерява да започне да депортира афганистански граждани с криминално досие обратно в Афганистан.

Това се случва, след като Германия депортира 28 „осъдени престъпници“ в Афганистан в петък - първата подобна депортация в страната, откакто талибаните се върнаха на власт през 2021 г.

Виена казва, че възнамерява да работи в тясно сътрудничество с Берлин, за да си сътрудничи за съвместни депортации.

„Министърът на вътрешните работи е в преговори с германския министър на вътрешните работи от много дълго време за това как можем да решим проблема с депортациите в Афганистан, защото Австрия също депортира афганистанци и сирийци в момента. Сега следващата стъпка е да можем да депортираме хора директно в Афганистан или Сирия“, каза канцлерът Карл Нехамер.

Вътрешният министър Герхард Карнер нарече решението на Германия "много добро".

През март той призова за разговори дали да се преоцени забраната за депортиране в Афганистан и Сирия в целия ЕС като "необходима и спешна".

„В момента не сме в състояние да репатрираме никого в страни като Сирия или Афганистан, тъй като това би било против законодателството на ЕС“, каза Карнер в Брюксел през март. „В Австрия тези две страни представляват около три четвърти от всички молби за убежище."

Федералната служба за имиграция и убежище на Австрия вече каза, че депортирането в Афганистан е допустимо за всеки отделен случай поради променената ситуация със сигурността в страната.

И в решение от юли Конституционният съд потвърди тази оценка на имиграционните власти.

Министерството и Федералното ведомство на външните работи работят интензивно по прилагането на депортации в Афганистан, като се водят преговори с няколко европейски държави, пишат от Euronews.

„Фактът, че депортирането в Афганистан отново е възможно, е искане, което аз отправям от дълго време и затова съм много доволен, че това се случва. От решаващо значение е да депортираме хора отново в Афганистан и Сирия. И затова това ще се случи и при напускане на Австрия в бъдеще“, каза Карнер в петък. „Фактът, че там управлява терористичен режим, а именно талибаните, беше причината, поради която депортацията беше спряна. Ето защо е толкова важно да работим в тясно сътрудничество с партньорите в региона, за да можем също така да върнем хората обратно в Кабул или Афганистан директно ."

Подобно на Германия доскоро, Австрия не е депортирала никого директно в Афганистан, откакто талибаните се върнаха на власт през 2021 г. Страната е депортирала афганистански граждани и преди, но винаги в трети страни.

Въпреки че идеята за съвместни депортации с Германия намери подкрепа сред мнозина в политическия спектър на Австрия, някои предупредиха, че случаите трябва да бъдат внимателно проучени.

„Ние сме силни като общество и няма да позволим да бъдем разделени от ислямизъм и тероризъм. Имаме силни закони, имаме строги закони и те трябва да се прилагат в този случай. И всички конституционни възможности трябва да бъдат изчерпани, дори когато става въпрос до депортации“, каза Алма Задич, министър на правосъдието от Зелените.

Федералната агенция за имиграция и убежище съобщи, че повече от 21 000 сирийци са подали молба за убежище в Австрия през 2023 г., като почти 9 000 молби са подадени от афганистански граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа