“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

И Африка ни мина по право на собственост

Индексът изследва три различни области – правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост

Стряскащо е състоянието на защитата на правото на собственост в България и вече сме след държави от Африка. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) на база международния индекс “Право на собственост”, който е разработван от Алианс “Право на собственост”.

В изследването за 2017 година са включени 127 държави, в които се произвежда 98 процента от БВП и живее 93 процента от населението по света. В тазгодишното издание на индекса България отбелязва ново дъно, се казва в доклада на ИПИ. Резултатът на страната намалява и вече не достига и половината от възможните максимални точки – 4,8 от 10 възможни точки. Това нарежда страната ни на 85-то място от 127 държави.

България е изпреварена дори от страни като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия. Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области – правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Индексът показва, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължава да е сред големите проблеми у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Нормално. Днес един фен на БСП директно си каза, че поощрява запалването на капиталистическия кран. Представете си за такива хора какво означава чуждата собственост и какво уважение имат към закона.

  1. добре, че случаят с крана стана известен, та да може да се зададе въпросът:
   дали това. че един кран е бил в хитрино да разчиства (общинска или държавна поръчка) и на 370км. пред ндк да разчиства (общинска или държавна поръчка) е случайно…

   1. Много си мъдър, коментя! Отговорът на този въпрос е същия, като на въпроса, защо една и съща совалка лети в космоса на две различни дати. Според теб колко такива крана работят в България? Отделно от това: Колко от тях са свободни към настоящия момент? То писането не е, като реалния живот. Никога не си работил с кран от този калибър, даже може да не си виждал такъв на живо. Е, има хора, които знаем за какво става дума. Както и това, че пропагандата ти отново няма да мине! А Петро е абсолютно прав – незачитането на чужда собственост би следвало да се криминализира и преследва, като разбойничество!

 2. а правото на физическа собственост? всеки трябва да има право на оръжие, за да може да защитава себе си и семейството си срещу произволията на демократичната държава.
  както е в сащ.

  1. В САЩ хората се защитават от себеподобни, а не от държавата. Внимавай, какво си пожелаваш, защото с мисленето си може да си измежду първите отстреляни, ако това стане и у нас! Апропо, срещу тоталитарната държава хората плащат с живота си, защитавайки свободите си. Питай Политковская, като му дойде времето. Ама ще ти е трудно, защото тя ще е в Рая, а ти – не!

Отговорете