Приеха по-големите права за бащите при отпуск за дете

Промените в Кодекса на труда запълват празнота в упражняването на родителските права от бащите, посочи вносителят им Деница Сачева.

Възможността за прехвърляне остава

По-големи права за бащите при отпуск за дете, гласуваха депутатите на първо и второ четене вчера. Анблок със 159 “за” народните представители приеха промените в Кодекса на труда, които дават възможност бащите (осиновителите) да ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, в случаите, в които майката или осиновителката е лишена от родителски права върху детето или упражняването на тези права е предоставено на бащата (осиновителя) по установения ред.

Сега кодексът предвижда бащата да ползва това право при смърт или тежко заболяване на майката. Остава възможността със съгласието на бащата тези отпуски да се прехвърлят на един от неговите родители или на един от родителите на майката, когато работи по трудово правоотношение.

Както “Труд news” писа, промените, предложени от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, бяха подкрепени при гласуването в комисия от представители на работодателските организации, социалното министерство и НОИ.

Днес в зала Сачева коментира, че промените, макар и да засягат малко случаи, ще запълнят празнота в упражняването на родителските права от бащите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България