И в Сливенския балкан – мечка!

Снимката е предоставена на Планинската спасителна служба от очевидец

Кафява мечка е била забелязана в Балкана над Сливен – съобщи началникът на Планинската спасителна служба Николай Сотиров. Информацията е предоставена от турист, който в събота бил на поход към местността Карандила. „Човекът не е пострадал. Изплашил се е, разбира се. Но е успял по-късно да направи снимки на следите, оставени от мечката“ – съобщи за „Труд“ Сотиров.

Дивото животно е било видяно до горната станция на лифта. Съоръжението се използва от туристите, които отиват на излет в планината. Мечката се е придвижвала от лифтената станция към хижа „Карандила“, в участъка до асфалтовия път край телевизионната кула. „На очевидеца му се е сторило, че е мярнал и малко мече. Но не беше категоричен“ – добави ръководителят на спасителите. Планинари с дългогодишен стаж съобщиха, че не са виждали мечки от десетилетия насам. През последните месеци обаче започнаха да се появяват сигнали, че те са се завърнали в гората. Първото съобщение дойде преди няколко месеца от Ловно-рибарското дружество, а след това и от служители на „Пътнически превози“.

И в двата случая дивото животно било забелязано недалеч от града, в единия – отново до лифтената станция. „Допускаме, че мечката е мигрирала в нашия район. Вероятно е слязла по-надолу, защото е привлечена от храната, която туристите оставят след себе си в планината“ – коментираха от Планинската спасителна служба. От там призоваха, ако бъде забелязана мечката, да не се пресича пътя й. Спасителите посъветваха в никакъв случай да не се обръща гръб. „Ако все пак разстоянието ни от нея е критично малко, трябва да се правят само бавни движения, да се говори монотонно и тихо. Да се изчака, докато тя се оттегли, или много бавно да се измъкваме назад, без да изпускаме поглед от нея и да се внимава да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака“ – казаха още те.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.