И в Сливенския балкан - мечка!

Кафява мечка е била забелязана в Балкана над Сливен - съобщи началникът на Планинската спасителна служба Николай Сотиров. Информацията е предоставена от турист, който в събота бил на поход към местността Карандила. "Човекът не е пострадал. Изплашил се е, разбира се. Но е успял по-късно да направи снимки на следите, оставени от мечката" - съобщи за "Труд" Сотиров.

Дивото животно е било видяно до горната станция на лифта. Съоръжението се използва от туристите, които отиват на излет в планината. Мечката се е придвижвала от лифтената станция към хижа "Карандила", в участъка до асфалтовия път край телевизионната кула. "На очевидеца му се е сторило, че е мярнал и малко мече. Но не беше категоричен" - добави ръководителят на спасителите. Планинари с дългогодишен стаж съобщиха, че не са виждали мечки от десетилетия насам. През последните месеци обаче започнаха да се появяват сигнали, че те са се завърнали в гората. Първото съобщение дойде преди няколко месеца от Ловно-рибарското дружество, а след това и от служители на "Пътнически превози".

И в двата случая дивото животно било забелязано недалеч от града, в единия - отново до лифтената станция. "Допускаме, че мечката е мигрирала в нашия район. Вероятно е слязла по-надолу, защото е привлечена от храната, която туристите оставят след себе си в планината" - коментираха от Планинската спасителна служба. От там призоваха, ако бъде забелязана мечката, да не се пресича пътя й. Спасителите посъветваха в никакъв случай да не се обръща гръб. "Ако все пак разстоянието ни от нея е критично малко, трябва да се правят само бавни движения, да се говори монотонно и тихо. Да се изчака, докато тя се оттегли, или много бавно да се измъкваме назад, без да изпускаме поглед от нея и да се внимава да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака" - казаха още те.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България