И глухите поискаха шампионски пенсии

И призьорите от световни първенства за глухи в периода 1957 – 1993 г. поискаха да получават пожизнени пенсии, като олимпийски медалисти. Аргументите им са, че наследници на игрите „Дефлимпикс“, които от 2001-а са признати от МОК. Такива са още близо 200 подобни организации.

С писмо от април 2013 г. до нашето министерство обаче Кристоф Дюби, спорен директор на МОК, прави следните уточнения: „Дефлимпикс“ нямат статут на олимпийски игри, участниците не са олимпийци, а златните медалисти не са олимпийски шампиони.“

Три месеца по-рано към Закона за спорта е прибавена точка призьорите от „Дефлимпикс“ да получават доживотни месечни премии, както останалите медалисти от олимпийски игри. И държавата си спазва ангажиментите. Петима са с този статут. Сега атаката идва от спортистите преди 2001-а. Вече 51 са подали искания за премии, чакат се още десетина. Ако министерството бъде принудено да удовлетвори претенциите им, ще трябва да плаща минимум 5934 лв. месечно. А общата сума на доживотните бонуси възлиза на 1 259 808 лв. годишно.

Държавата обаче отказва с аргумент, че в Закона „Дефлимпикс“ не е автоматичен наследник на всички останали игри за глухи. Освен това тези спортисти, не са представили никакви протоколи за резултатите си.

Ако това се случи, ще се обезличи самата олимпиада, не бива да става – контрират олимпийски шампиони. - Безсмислено е да сравняваме как ние сме се класирали за игрите, каква е била конкуренцията при нас и каква е тя при глухите.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт