И звездите на НХЛ като на детски лагер

Сезонът в Националната хокейна лига (НХЛ) бе подновен с пълна сила след пандемията, макар и в необичаен формат. В битката за купа „Стенли” се включват 24 отбора, разпределени в 2 групи, които на 1 август започнаха квалификации. А финалните плейофи за трофея стартират на 22 септември. В случай на предсрочно прекратяване на сезона, лигата би загубила $1 млрд. Затова и клубовете се обявиха за този формат на плейофите, а ръководството на НХЛ се погрижи играчите да са максимално защитени от COVID-19, но и да не им липсва нищо.

Състезателите са концентрирани в затворен „балон” Торонто и Едмънтън, а достъпът до хотелите на външни лица е забранен. И подобно на колегите им от Националната баскетболна асоциация (НБА), и тук спортистите със заплати в милиони и свикнали с комфорт и лукс, не са лишени от подобни екстри.

В Hotel X в Торонто, където е отседнал Александър Овечкин и неговият тим „Вашингтон”, например, разполага с кинотеатър, бар на три нива, тенис корт, басейн на покрива, а едно нощувка там е 470 долара. Друга част от източните клубове пък ще бъдат настанени в Royal York, който е един от най-старите в града, а когато е построен през 1929 г. е и най-високият. 28-етажната сграда, от където се вижда цяло Торонто, е олицетворение на разкоша и естетиката. В залите за конференции пък е запазена античната визия и изрисуваните тавани, отлична алтернатива да се отърсиш от еднообразните тренировки. Там има и още една особеност  - собствена градина на 14-ия етаж. А в оранжериите и кошерите отглеждат зеленчуци и събират мед за местните ресторанти, които са 3 на брой на територията на хотела. Така че плейофите в НХЛ по всичко личи ще се превърнат и в гастрономическа обиколка. Нощувката в кралския апартамент излиза 395 долара, а обикновена стая е малко по-евтина - $373.

В Торонто ще има и един българин с руски паспорт – вратарят Александър Георгиев, който ще пази вратата на „НЙ Рейнджърс”. Двубоите започват тази вечер.

В Едмънтън обаче хокеистите няма да се радват на чак на такъв лукс. Градът е основен център на нефтената и газова индустрия и тук често се събират бизнесмени за делови срещи. Така че спортистите повече ще са концентрирани върху играта си, а залата е на 10 мин пеша от хотелите им JW Mariott и Sutton Place, където най-скъпата нощувка е $338 в единия и $186 в другия.

Правилата за престоя обаче са валидни за представителите и на двете конференции – източна и западна. Така, например, достъпът на семействата на състезателите е забранен, да поддържаш между мачовете приятелски отношения с колегите от други отбори също не е позволена. Настаняването пък е само по един в стая.

Всеки клуб има право на делегация от 52 души – 31 хокеиста и персонал. Всеки тим разполага с отделен етаж, а за да се чувстват спортистите по-удобно в полупразния хотел, ще могат да променят интериора – да сложат клубните цветове или трофеи, например.

Организаторите са направили и цял регламент за тестиране и мониторинг. Седмица преди идването всеки член от делегацията е бил проверен за COVID-19 три пъти през 48 часа. А докато е в „балона” тестовете ще са всеки ден. При отказ хокеистът ще бъде помолен да напусне хотела.

На състезателите е забранено и да си ходят на гости в стаите. А общуването става в специални зони с прегради от стъклопластика.

Този път обаче отборите ще имат оригинална мотивация да побеждават – за финалистите във всяка конференция е предвиден бонус – да се видят със семействата си, които ще бъдат допуснати в „балона”. Разбира се, след като минат тестове за COVID-19.

Носенето на маски обаче е задължително на територията на целия комплекс, като спортистите ще могат да ги махат само, когато се хранят, тренират или по врема на официалните мачове.

Домакините от „Торонто” и „Едмънтън” обаче няма да имат никакви предимства пред останалите отбори – нито на допълнителни тренировки на леда или във фитнеса. Всъщност шефовете на НХЛ са се постарали максимално да уеднаквят отбори. Така, например, ако „Кълъмбъс” излезе на терена в ролята на домакин, всеки гол ще бъде ознаменуван със записан изстрел от пушка, каквато е традицията в Охайо.

Лигата е събрала също всички сирени и музикални фрагменти на клубовете, с които се оповестява гол, както и мотивационни видеа на феновете. За интензивните натоварвания НХЛ също е готова – във всеки „балон” са доставени 12 000 кърпи, 1000 шайби и 1000 щайги от освежителната напитка „Gatoradе”.

А самите играчи са си взели китари и игрови конзоли. Хотелите отрано са се погрижили да направят и отделна мрежа за любителите на онлайн игрите.

Така че плейофите в НХЛ спокойно могат да бъдат сравнени с детски турнир, на който те хранят, почистват стаята и дрехите, а и никой не ти забранява да си играеш на различни игрички. Основният проблем в този безгрижен рай е да се концентрираш върху хокея и да победиш!

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена