Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Арест след силна музика

Над 20 000 лева са събрани от дарения за възстановяването на паметник-емблема в Сливен

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

И компютърът може да е лекарство Въвеждат иноватини технологии за домашна рехабилитация на пациенти с неврологични заболявания

Тежко увредени и хронично болни хора могат да бъдат лекувани и обгрижвани много по-адекватно с помощта на новите технологии, при това на място в дома си. Това е и идеята на един впечатляващ проект на Програма „Европа 2019“ на Столична община, реализиран съвместно с пациентската организация „Българска Хънтингтън Асоциация“.

Той носи наименованието „Sofia Integrira“ и има за цел да предостави достъп до иновативни дигитални технологии, подобряващи здравето и улесняващи социалното вграждане на хора с това тежко заболяване, както и с други дегенеративни неврологични заболявания.

Какво представлява болестта на Хънтингтън

За онези, които не познават болестта на Хънтингтън, ще припомним, че тя е наричана още „Хорея на Хънтингтън“ (на старогръцки „хорея“ означава „танц“) и представлява наследствено мозъчно нарушение, засягащо тялото, ума и емоциите, при което се появяват неволеви движения, наподобяващи движенията при танц. Те пречат на пациента да се движи нормално, да работи и да се справя с ежедневието си. Постепенно заболяването засяга всички аспекти от живота на болния, като настъпват изменения в мозъка, които оказват влияние върху придвижването, мисленето, емоциите, поведението и цялостното функциониране на организма. Успоредно с това състоянието на болния започва да се отразява и върху семейството му.

„У нас няма точни данни за броя на засегнатите от болестта на Хънтингтън, но ако приемем средната статистика за света, която казва, че заболеваемостта е около 5-6 човека на 100 000 души население, то би трябвало да очакваме, че става въпрос за около 400 българи“, споделя Наталия Григорова, председател на Българската Хънтингтън Асоциация. Една от задачите на организацията, която обединява не само болни, но и техните близки, е да работи за подобряване качеството им на живот.

Ролята на рехабилитацията

Наталия Григорова

„Много хора се поддават на отчаянието, у тях се засилва чувството за самота, те се изолират и състояниете им бавно започва да се влошава. Повечето от тях робуват на една измамна представа, а именно, че само редовното приемане на лекарствата им е достатъчно, което всъщност не е вярно. Многобройни проучвания са доказали, че рехабилитацията е не по-малко важна за тях – подходящото раздвижване заедно с упражнения за повишаване на паметта, вниманието, координацията и концентрацията – т.нар. когнитивни упражнения, са друго съществено условие за постигането на по-добро качество на живот на пациентите, страдащи от заболяването“, допълва Наталия.

Като взели предвид тези изводи на специалистите, в Асоциацията решили да се доверят на възможностите на дигиталните технологии. Заложили на въвеждането на софтуерна програма, която на практика дава възможност на всеки желаещ с поставена диагноза да провежда рехабилатация в домашни условия само с помощта на домашния компютър.

Началото е поставено

В проекта са включени 16 пациенти. Предоставен им е софтуер, проведено е обучение. Същите знания и умения са усвоили още 80 потребители, а от Асоциацията са подготвили специален наръчник с основни дихателни и когнитивни упражнения, които могат да се изпълняват самостоятелно вкъщи. Той ще бъде предоставен на 500 пациенти, освен това ще бъде на разположение на интересуващите се в електронен вид, със свободен достъп на сайта на организацията.

Наръчникът включва дихателни упражнения – много необходими при този тип заболявания на нервната система, а така също и упражнения за гъвкавост, за увеличаване на мускулната сила, за координация на движенията и подобряване баланса на тялото. Формиране на умения за слушане на музика, за четене, игри за фитнес на мозъка, припомняне на случки, разказване на истории, променяне на начина за извършване на обичайни дейности, са намерили място в раздела за когнитивни упражнения. Особено интересни са упражненията с поредица от цифри, както и онези, които са насочени към стимулиране на вниманието.

Всички упражения могат с успех да бъдат прилагани не само от хора с болестта на Хънтингтън, но и от болни, прекарали инсулт или травматично увреждане на мозъка, пациенти с множествена склероза, болест на Паркинсон или старческа деменция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.