И новите изследвания откриха уран във водата на Хасково

Снимка: Архив

Новите изследвания за уран и радиоактивни вещества във водата на Хасково също сочат завишени показатели, съобщи БНР.

Водата в града е забранена за пиене и готвене от снощи. Причината - завишени стойности на уран и алфа активност от 3 до 13 пъти над нормата, по данни на Районната здравна инспекция.

Осигурени са шест водоноски, очакват се още шест от Кърджали. Водоноски вече има пред многопрофилната болница и отделението за новородени. Водоноските се дезинфекцират, а водата в тях се изследва предварително.

Мярката се взе снощи от Кризисния щаб, свикан от областният управител Минко Ангелов.

"Последните показатели всъщност ги няма при нас като данни. Има отклонения от максимално допустимите стойности за съдържание на уран, но не мога да ги коментирам в детайли, защото тези данни са налични при Междуведомствената комисия", коментира Минко Ангелов.

В началото на седмицата стана ясно, че данните за завишени стойности на уран са от края на октомври, миналата година. Повече от 5 месеца обаче протоколите от анализите не са били огласявани. Прокуратурата започна проверка по случая.

Ден след като от здравното министерство обясниха, че водата в Хасково не е опасна, се стигна до забрана за пиене и готвене.

Училища и детски градини трябва да закупят минерална вода с пари от делегираните си бюджети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България