Датската елха измести българската Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 16 декември 2017

Малчуганите от детска градина „Албена” донесоха коледния дух в кметството на район „Южен” в Пловдив

Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

И пловдивският митрополит скочи срещу изграждането на крематориум край КЦМ

Пловдивският митрополит Николай скочи срещу изграждане на крематориум край КЦМ АД в землището на Куклен и подкрепи протеста на местните жители, които се обявиха категорично против проекта за „инсинератор за човешки останки“ край къщите си.

„Попитан бях тези дни какво е мнението на БПЦ в лицето на Пловдивската Света Митрополия относно идеята за изграждане на крематориум в Куклен, в частност и по принцип. В частност нашето мнение е отрицателно, защото е отрицателно по принцип. Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път, тленните останки трябва да бъдат предадени на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра, такава е християнската практика. Всеки кръстен християнин следва да бъде погребан като такъв, а не като езичник. Ние сме християнски народ, а не азиатско или северноамериканско племе. Тялото на християнина – живо или бездиханно, е храм на Светия Дух, храм на живия Бог и човек не може да го вземе и прави с него каквото му е угодно, а да се отнася към него като към светиня и с нужното благоговение и свещен трепет. И ако човек изгори някой храм или дори една икона, справедливо това се счита за тежък грях. Колко по-голямо кощунство е тогава да посегнеш на храма на живия Бог – човешкото тяло! Защото ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори!“, се казва в откритото писмо на дядо Николай до кметицата на Куклен Мария Белчева.

Пловдивският владика припомня, че практиката за изгаряне на човешки тела в крематориуми е въведена в Европа от нацистите. „Освен чисто практическо съображение да се заличат следите от техните престъпления, това без съмнение е и форма на гавра с тленните останки на избиваните от тях евреи и други народности. За мен е непонятно как практика, осъдена преди 70 години от цялото човечество като гавра, днес може да се превърне в норма! За „ползата“ от крематориумите има един-единствен аргумент и то е, че няма свободни места в гробищата, които и без това се разшириха до непоносими размери. Защо няма места в гробищата, е въпрос, на който отговорът трябва да бъде търсен на съвсем друго място“, се казва още в писмото на дядо Николай.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „Пловдивският митрополит Николай скочи“ Скочил митрополитът висок скок! Престанете да пишете глупости,алооу „ТРУД“-но мислещите писачи! Главният редактор ,г-н Петьо Блъсков се възмущава от съдията,дето искал дописки и изрезки да праща в ареста,а защо не погледне езика ви на писане?

  2. Добра инвестиция. Ще намали разходите за погребения и гробищни паркове. Модерен метод. Нищо няма да замърсява. Има огромна нужда от подобни съоражения. Браво на инвеститора.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.