Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тирговият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

И пловдивският митрополит скочи срещу изграждането на крематориум край КЦМ

Пловдивският митрополит Николай скочи срещу изграждане на крематориум край КЦМ АД в землището на Куклен и подкрепи протеста на местните жители, които се обявиха категорично против проекта за „инсинератор за човешки останки“ край къщите си.

„Попитан бях тези дни какво е мнението на БПЦ в лицето на Пловдивската Света Митрополия относно идеята за изграждане на крематориум в Куклен, в частност и по принцип. В частност нашето мнение е отрицателно, защото е отрицателно по принцип. Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път, тленните останки трябва да бъдат предадени на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра, такава е християнската практика. Всеки кръстен християнин следва да бъде погребан като такъв, а не като езичник. Ние сме християнски народ, а не азиатско или северноамериканско племе. Тялото на християнина – живо или бездиханно, е храм на Светия Дух, храм на живия Бог и човек не може да го вземе и прави с него каквото му е угодно, а да се отнася към него като към светиня и с нужното благоговение и свещен трепет. И ако човек изгори някой храм или дори една икона, справедливо това се счита за тежък грях. Колко по-голямо кощунство е тогава да посегнеш на храма на живия Бог – човешкото тяло! Защото ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори!“, се казва в откритото писмо на дядо Николай до кметицата на Куклен Мария Белчева.

Пловдивският владика припомня, че практиката за изгаряне на човешки тела в крематориуми е въведена в Европа от нацистите. „Освен чисто практическо съображение да се заличат следите от техните престъпления, това без съмнение е и форма на гавра с тленните останки на избиваните от тях евреи и други народности. За мен е непонятно как практика, осъдена преди 70 години от цялото човечество като гавра, днес може да се превърне в норма! За „ползата“ от крематориумите има един-единствен аргумент и то е, че няма свободни места в гробищата, които и без това се разшириха до непоносими размери. Защо няма места в гробищата, е въпрос, на който отговорът трябва да бъде търсен на съвсем друго място“, се казва още в писмото на дядо Николай.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „Пловдивският митрополит Николай скочи“ Скочил митрополитът висок скок! Престанете да пишете глупости,алооу „ТРУД“-но мислещите писачи! Главният редактор ,г-н Петьо Блъсков се възмущава от съдията,дето искал дописки и изрезки да праща в ареста,а защо не погледне езика ви на писане?

  2. Добра инвестиция. Ще намали разходите за погребения и гробищни паркове. Модерен метод. Нищо няма да замърсява. Има огромна нужда от подобни съоражения. Браво на инвеститора.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.