Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

И прокуратурата погна КОЦ-Пловдив за незаконни медицински практики

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира в четвъртък по материали в медиите за незаконни медицински практики – сгрешени диагнози, ненужни операции на пациенти и др., в КОЦ (Комплексния онкологичен център) в града под тепетата. По повод изнесените сигнали в предаването „Господари на ефира“ на Нова телевизия е разпоредена незабавна проверка по чл. 134, ал.1 от НК – за причиняване на тежка или средна телесна повреда другиму поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. В най-кратки срокове ще бъдат изискани данните от медицинския одит на Министерство на здравеопазването, всички материали от излъчени телевизионни предавания и публикации в медии за пострадали лица. Планирани са и други действия с цел събиране на възможния обем от данни, като проверката ще приключи в най-кратки срокове по закон, декларират от Районна прокуратура-Пловдив.

В „Господари на ефира“ по Нова телевизия бяха разкрити 5 случая на пациентки, на които в КОЦ-Пловдив са извършени операции с отстраняване на органи с цел усвояване на скъпоплатени клинични пътеки от НЗОК, за които последващи медицински становища твърдят, че са били напълно неоснователни.

Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином, и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор. Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от Александровска болница. Туморът е бил доброкачествен и е трябвало само него да отстранят.

При втория случай след установена „мековата матка“ е извършена радикална хистеректомия. В епикризата ясно е записано, че е направено операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, тоест рак на маточната шийка. При направената ревизия обаче се установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио – доброкачествен процес на шийката на матката, който се среща при 70% от жените и не изисква никаква намеса, камо ли премахването на всички тези органи.

Третият случай е на жена на средна възраст, постъпила с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът прави задължителното изследване ГЕФРИР и заключава, че образуванието е рак и на пациентката е направена радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було. Последващата ревизия обаче установява доброкачествен тумор на яйчника, изискващ само и единствено отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, извършена на жената.

Четвъртият случай е с над 70-годишна жена, на която е направена радикална вулвектомия на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Преди операцията обаче не е направена биопсия – изискване на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване. В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, включително и на цитологичното изследване, предхождащо операцията. Това го потвърждава последващата ревизия, въпреки това на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, от която тя не е имала нужда.

Петият случай е на жена в детеродна възраст, която постъпва в КОЦ със съмнение за рак на шийката на матката. След биопсия патоанатомът потвърждава диагнозата – инфилтриращ карцином на шийката на матката, и на пациентката се извършва радикална инвалидизираща генекологична операция с куп отстранени органи. Впоследствие направената ревизия обаче установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, тоест няма проникване и метастазиране, което не е било налице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия. Лечението е могло да се ограничи само с т.нар. конизация на шийката на матката, е заключението на медицинския одит.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.