И ромите в „Столипиново“ пропищяха от високи сметки за ток

Ромите в пловдивския квартал „Столипиново“ пропищяха от високите сметки за ток през зимните месеци и масово твърдят, че те са нереални и завишени. „Вкъщи се отопляваме с един климатик, а освен него имаме само бойлер за топла вода, който гори повече ток. Но въпреки това сметките ми за последните 3 месеца са убийствено високи – 180 лв. за ноември, 235 лв. за декември и 285 лв. за януари. Изобщо не виждам как и кога ще мога да платя такива големи суми, а тя, зимата, още не е свършила“, жалва се Смаил Али, който живее на улица „Успех“ 4 в най-големия етнически квартал у нас. Сметките за консумирана електроенергия на съседите му през последните 3 месеца също са трицифрени и всички в „Столипиново“ са се видели в чудо как ще плащат, тъй като повечето от тях са с минимални работни заплати или разчитат изцяло на социални помощи.

От EVN са категорични, че е невъзможно да има надписани сметки и са готови да проверят всеки един подаден писмен сигнал или жалба в офисите на електроразпределителното дружество. Освен това има и варианти за разсрочено плащане на сметките за ток, но за целта клиентите на EVN трябва лично да посетят офисите на компанията. От КЗК (Комисията за защита на потребителите) уточниха, че всеки потребител, който счита, че му е начислена сума за повече от изразходваната от него електрическа енергия, следва да подаде жалба към съответното електроразпределително дружество. Търговецът е длъжен да се произнесе в срок от 30 дни по всеки отделен случай. Ако начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят е длъжен да заплати месечната си сметка. Ако счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си и по съдебен ред.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.