Симеон Сакскобургготски: Добрите отношения между България и Гърция допринасят за хармонията в региона

Оставиха в ареста пияния водач, убил двама при катастрофа в Пловдив

Орбан: Ако Турция пусне бежанците, ще трябва да използваме сила, за да защитим границите си

Транспортират в „Пирогов“ 16-годишна, пила по греша сода каустик

Аз-приятелят като поетическа сплав

Доведеният син на Стефан Данаилов: Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да не се мъчи

Рекорден брой от 196 150 посетители отчита музей „Етър”-а в Габрово Статистиката е за деветте месеца на годината

Китай: С Вашингтон сме в „първа фаза“ от изготвянето на търговското споразумение

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Верижна катастрофа затруднява движението край Мездра в посока столицата

Джина Стоева и Ивена отново запяха заедно

Външно: Препоръчваме на българите да не пътуват до Каталуния заради протестите, опасността е голяма

Съдът разпореди ново разследване за смъртта на дете на училищна площадка Родителите на 8-годишния Красимир продължават да водят гражданско дело за 600 000 лева срещу община Велико Търново

И съдът потвърди дискриминация на мъж, платил за лечението си

unnamed-36Шуменецът Недко Ангелов/48г./, за когото Комисията за защита от дискриминация излезе с решение, че е бил дискриминиран по признак „увреждане“, защото е платил операцията си /за стопиране на прогресивна сколиоза б.а./, извоюва и победа в съда. Решението на комисията от ноември 2015 г. е било обжалвано от Националната здравно-осигурителна каса, а в края на месец май т.г. Административен съд – София е отхвърлил жалбата й.

„Чаках 2 години съдът да се произнесе. Това решение е поредна голяма победа за мен. Бях обещал да я сторя и сега се чувствам по-спокоен“, казва Ангелов, който през последните две години живее в Холандияq пред „Труд“. Победата му е чисто морална, няма никакво намерение да си търси парите, дадени за животоспасяващото лечение.
Както съобщи „Труд“, от края на 2012 г. Недко, започна битка за събиране на 9 800 лв. за импланти, с които да се стабилизира гръбнакът му. Болестта прогресираше с дни, прешлените се усукваха болезнено, прекъсваха нервни окончания, а това блокира краката му до степен да се изморява след пет стъпки. Отзоваха се дарители и за 3 месеца Нед събра над 20 000 лв. Постъпи в клиника в Плевен и в началото на 2013 г. медици специалисти го оперираха през гръдния кош. Тогава се зарече, че ще си търси правата като здравноосигурен, който е бил лишен от животоспасяващо лечение.
Комисията излезе с решението, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на скъпи импланти за болни от сколиоза НЗОК е допуснала нарушение на Закона за защита от дискриминация. Отправена беше препоръка към здравния министър и управителя на касата „да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, в която се намират лицата с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия посредством пълното или частичното им заплащане от държавата“.
От февруари 2016 г. въпросните импланти вече се поемат от Здравната каса. Недко обяснява, че подобна победа, хората да не минават по неговия път и да просят пари за здраве, му е достатъчна. Пред съда обаче, касата е претендирала, че решението за дискриминация е неправилно и изтъква като причина ограничения си бюджет. Освен това, сочи че има и други заболявания в областта на кардиологичните, неврохирургичните, ортопедичните, чийто импланти също не се поемат от касата. Съдът не приема тези доводи, отхвърля жалбата и постановява касата да плати 300 лв. разноски на Комисията за защита от дискриминация. Казусът не приключва – НЗОК е обжалвала решението на 6 юни пред Върховен административен съд. Дистанционната морална битка на Нед продължава.
„Ако искам да съм жив и да мога да се грижа за здравето си, трябва да съм в Холандия“, обяснява той. Не получава холандска пенсия, но посещава подходящи физиотерапевтични процедури. Разчита на заплатата на приятелката си, а един ден и той се надява да започне работа. Напоследък най-много се вълнува от неуредиците край децата със сколиоза у нас, чието лечение уж е уредено през фонда за деца. Недоумява как могат да се създават подобни пречки пред бъдещето на държавата.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Решение 5633 на ВАС от 15.04.2019 г. – Решението е окончателно и не подлежи на обжалване ! Никога повече болните от сколиоза в България, няма да „просят“ средства за това прескъпо лечение или да чакат края си в безизходица !
    Повече информация може да намерите в сайта на ВАС – Дело 8064 от 2017 г.
    Бъдете здрави !
    Н. Ангелов

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.