И трудовите инспектори ще съдействат за връщането на младежите в образованието

Снимка: Архив

Инспекцията по труда в Сливен активизира контрола в селското стопанство във връзка с прибирането на есенните култури и старта на учебната година, съобщиха от дирекцията в областния град. При проверките ще се следи не само дали наетите лица полагат законосъобразно труд, но и дали сред тях има непълнолетни лица. "Въпреки че Инспекцията по труда няма задължение да се намесва, когато непълнолетните не работят, ще бъдат използвани всички възможности, за да бъдат подпомогнати усилията на държавата за връщането на децата в училище", заявиха от дирекцията. Във всички установени случаи ще бъде подавана информация то Регионалното управление по образование, за да бъде задействан механизма за връщането и задържаните на децата и младежите в образователните институции.

Опитът на трудовите инспектори показва, че при установяването на непълнолетни да работят, тяхното идентифициране често се превръща в проблем. Те са без лични документи, а придружаващите ги възрастни отказват съдействие. В тези случаи се търси сътрудничеството на полицията. Ако непълнолетните полагат труд без разрешение от Дирекция "Инспекция по труда", се подавал сигнал в прокуратурата, тъй като това е престъпление и се преследва от Наказателния кодекс.

В края на учебната година са проведени подобни проверки, при които са установени единични случаи на непълнолетни на полето.

Коментари

Задължително поле