И Търговище се предаде пред грипа

Мерки при епидемия и ваканция за учениците до 4 февруари

И област Търговище, сред последните в страната, се предаде пред грипа и от вторник, 29 януари, е обявена епидемия и ваканция за учениците. По данни на училищата от занятия по медицински причини отсъствали 24,5% от децата. Болните са стигнали 203 на 10 000 души.

За миналата седмица са регистрирани 59 случая на усложнения, като бронхиолити и пневмонии. В понеделник е имало 11 нови пациенти с усложнения, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Има починала жена, която била болна от вирусен менингит, но при нея било установено, че тя не имала грип.

С обявяването на грипната епидемия, освен свижданията в болниците, които бяха прекратени миналата седмица, вече се спират и плановите операции. Болниците трябва да разширят легловия капацитет за приемане и изолиране на пациенти с тежки форми и усложнения. Засилват се мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и остри респираторни заболявания. Ръководствата на лечебните заведения трябва да съобщават всеки ден за усложнения и тежко болни пациенти.

Учениците ще бъдат във ваканция до 4 февруари, включително. После са в междусрочна и би трябвало да са в клас на 6 февруари.

Детските градини продължават да работят при засилен контрол и недопускане на болни деца.

Следващото заседания на Регионалното бюро за борба с грипа в Търговище е насрочено за 5 февруари.

Това е първата грипна епидемия в Търговище от поне 4-5 години. Миналата седмица бяха потвърдени тестове за наличие на грипен щам „Сингапур”, докато в предходните години тестовете засичаха само на парагрипни вируси, които не водели до епидемии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони