И Франция застана зад Вежди Рашидов за опазване на културното наследство

И Франция застана зад идеята на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов за изграждане на нов европейски стандарт за опазване на културното наследство и борбата с нелегалния трафик на артефакти и с фалшифицирането на произведения на изкуството.

Това стана в Париж по време на срещата на г-н Рашидов с френския му колега Брюно Щудер в Националното събрание на Франция.

Г-н Щудер, който е председател на Комисията по културните въпроси и образованието във Френския парламент, категорично подкрепи инициативата на Вежди Рашидов през месец май догодина София да бъде домакин на форум на председателите на комисиите по култура в парламентите на страните членки на ЕС и заедно да работят за единен стандарт по посочените две теми, както и да обединят усилия в борбата с фалшивите новини, които стават все по- голям проблем за Европа и за света, защото подменят истината. “ Разчитайте на мен и на подкрепата на Франция, трябваше аз да се сетя за такъв форум, но Вие сте го направили преди всички и аз категорично Ви подкрепям”, увери своя български колега г-н Щудер. Той се съгласи с думите на Вежди Рашидов, че битката с трафика на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството може да бъде спечелена и с помощта на големите музеи, които са най- потърпевши от тези процеси.

“Европа е най-старият континент, а България е страна с уникално наследство от древни цивилизации, ние сме външна граница на ЕС и затова борбата с трафика на артефакти за нас е важен приоритет”, заяви Вежди Рашидов.

Идеята на Вежди Рашидов за общ европейски стандарт срещна изключителна подкрепа и по време на другите му срещи в Париж с ръководствата на Музея Лувър и Музея Роден. И двата музея предложиха сътрудничеството си, тъй като нелегалният трафик и фалшифицирането на творби на изкуството, особено със съвременните технологии, пряко ги засяга.

“Благодарение на Вежди Рашидов България е единствената страна в света, с която Лувърът работи толкова активно. Няма друга държава, с която сътрудничеството ни да е толкова широко.” Тази оценка за действията си получи Рашидов на срещата си в световния Музей. Ръководството го информира, че през януари догодина излиза каталог за съвместните археологически разкопки край Созопол, а през юни в Лувъра ще се открие нова българска изложба, която ще покаже наследството ни от 15-17 век. И двете събития са част от голямото петгодишно споразумение между България и Музея Лувър, подписано в първия мандат на Вежди Рашидов като министър на културата и продължено след това с още 5 години.

Катрин Шевийо, директор на Музея Роден, посрещна Рашидов с думите:” С радост подкрепям идеята Ви за общ европейски стандарт, още повече, че ние водим десетки дела срещу фалшификатор на творби на изкуството”. Тя го поздрави за успешните му изложби в Люксембург, Барселона, Лондон и в Европейската столица на културата - Пловдив. В кабинета на г- жа Шевийо на видно място е поставена скулптура на Вежди Рашидов.

По покана на двете музейни ръководства в края на посещението си в Париж г-н Рашидов разгледа уникалната изложба на Леонардо да Винчи в Лувъра и двете големи експозиции на Ел Греко и на Тулуз Лотрек е Гран Пале.

Коментари

Задължително поле