Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

И Франция застана зад Вежди Рашидов за опазване на културното наследство

И Франция застана зад идеята на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов за изграждане на нов европейски стандарт за опазване на културното наследство и борбата с нелегалния трафик на артефакти и с фалшифицирането на произведения на изкуството.

Това стана в Париж по време на срещата на г-н Рашидов с френския му колега Брюно Щудер в Националното събрание на Франция.

Г-н Щудер, който е председател на Комисията по културните въпроси и образованието във Френския парламент, категорично подкрепи инициативата на Вежди Рашидов през месец май догодина София да бъде домакин на форум на председателите на комисиите по култура в парламентите на страните членки на ЕС и заедно да работят за единен стандарт по посочените две теми, както и да обединят усилия в борбата с фалшивите новини, които стават все по- голям проблем за Европа и за света, защото подменят истината. “ Разчитайте на мен и на подкрепата на Франция, трябваше аз да се сетя за такъв форум, но Вие сте го направили преди всички и аз категорично Ви подкрепям”, увери своя български колега г-н Щудер. Той се съгласи с думите на Вежди Рашидов, че битката с трафика на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството може да бъде спечелена и с помощта на големите музеи, които са най- потърпевши от тези процеси.

“Европа е най-старият континент, а България е страна с уникално наследство от древни цивилизации, ние сме външна граница на ЕС и затова борбата с трафика на артефакти за нас е важен приоритет”, заяви Вежди Рашидов.

Идеята на Вежди Рашидов за общ европейски стандарт срещна изключителна подкрепа и по време на другите му срещи в Париж с ръководствата на Музея Лувър и Музея Роден. И двата музея предложиха сътрудничеството си, тъй като нелегалният трафик и фалшифицирането на творби на изкуството, особено със съвременните технологии, пряко ги засяга.

“Благодарение на Вежди Рашидов България е единствената страна в света, с която Лувърът работи толкова активно. Няма друга държава, с която сътрудничеството ни да е толкова широко.” Тази оценка за действията си получи Рашидов на срещата си в световния Музей. Ръководството го информира, че през януари догодина излиза каталог за съвместните археологически разкопки край Созопол, а през юни в Лувъра ще се открие нова българска изложба, която ще покаже наследството ни от 15-17 век. И двете събития са част от голямото петгодишно споразумение между България и Музея Лувър, подписано в първия мандат на Вежди Рашидов като министър на културата и продължено след това с още 5 години.

Катрин Шевийо, директор на Музея Роден, посрещна Рашидов с думите:” С радост подкрепям идеята Ви за общ европейски стандарт, още повече, че ние водим десетки дела срещу фалшификатор на творби на изкуството”. Тя го поздрави за успешните му изложби в Люксембург, Барселона, Лондон и в Европейската столица на културата – Пловдив. В кабинета на г- жа Шевийо на видно място е поставена скулптура на Вежди Рашидов.

По покана на двете музейни ръководства в края на посещението си в Париж г-н Рашидов разгледа уникалната изложба на Леонардо да Винчи в Лувъра и двете големи експозиции на Ел Греко и на Тулуз Лотрек е Гран Пале.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.