Йенс Столтенберг: НАТО ще покани Македония само при успешен референдум за името

Снимка: Архив

НАТО ще покани Бившата югославска република Македония само ако Скопие ратифицира договора за името с Гърция и ако споразумението получи одобрението на гражданите на страната на референдума през есента, заяви в понеделник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от гръцката информационна агенция АНА-МПА.

В изявление при пристигането си на срещата на министрите на външните работи и отбраната от страните членки на ЕС в Люксембург,Столтенберг отново потвърди, че решението за започване на присъединителни преговори с Македония ще бъде взето на срещата на върха на НАТО на 12 юли.

Според неговите думи, Алиансът ще изчака окончателното ратифициране на договора преди да отправи покана за пълноправно членство на бившата югорепублика. Генералният секретар подчерта „историческото значение“ на договора от Преспа и подчерта, че пред Скопие се отваря „историческа възможност“ да стане членка на НАТО.

Столтенберг призова македонците да се възползват от „уникалната възможност“ и да подкрепят договора за името, като отбеляза, че в противен случай страната няма да бъде поканена в Северноатлантическия алианс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа