Йеромонах Стефан от Троянския манастир пред „Труд”: Знак от Бога е снегът

Миналата неделя отец Стефан отслужи първия молебен за дъжд, откакто е в Троянския манастир.

На три места отслужиха молебен, натрупаха преспи от 1 метър за денонощие

Насрочени са още ритуали следващата неделя

Tози сняг категорично ни показва, че Господ има милост към нас. Това каза пред “Труд” йеромонах Стефан, който на 2 февруари отслужи молебен за дъжд в Троянския манастир по молба на местни хора, притеснени от дългата суша тази зима. На следващия ден поради продължаващото безводие Ловчанският митрополит Гавриил също се помоли за дъжд.

“Молебенът беше над село Черни Осъм, откъдето тръгва водата за Ловеч и Плевен”, разказа пред “Труд” дядо Гавриил и уточни, че не помни скоро да се е налагало да се отправят молитви за дъжд през зимата.

Така е и в Троянския манастир, където това е първият молебен за дъжд от поне от 6 години насам. Духовниците избират да го отслужат на Сретение Господне - един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината. Отец Стефан разказа, че този сняг и развалянето на времето е било прогнозирано от метеоролозите, но в Троянската обител не са разчитали на този факт.

“Ние не искаме просто да вали, нещо самоцелно, ние искаме от Бога да се прекрати сушата. Да, този сняг категорично ни показва, че Господ има някаква милост към нас, че молитвите и страданията на толкова много хора са били чути, но това не означава, че трябва да спираме да се молим и да си мислим, че сме постигнали кой знае какво. Напротив, това ни е стимул от Бога, за да продължаваме да се молим и да искаме помощ в тази сложна ситуация, в която се намираме. В последните 6 години, в които аз съм в Троянския манастир, тази молитва се отслужва за първи път. За първи път хората идват при нас с такава молба”, сподели още отец Стефан.

“При нас молебен е назначен и за 16 февруари. Ако дотогава започне да вали обилно, ще го отменим. Но сегашният сняг е малко за тази земя”, добави дядо Гавриил.

Предвижда се на 16 февруари от 11.00 часа, в престолния за епархията град Ловеч, молебенът за дъжд ще бъде отслужен в катедралния храм "Св.св. Кирил и Методий" и ще бъде оглавен от Ловчанския митрополит Гавриил.

Като по чудо на много места преспите стигнаха до един метър само за денонощие. Дебелината на снежната покривка в планинската част на Елена достигна 70 см, а на Предела на прохода от навяванията се образуваха метрови преспи, които през нощта с машина от Елена бяха пробити. По данни на НИМХ, снежната покривка е от нула сантиметра в голяма част от Тракия, Черноморието, Югозападна и Северозападна България до 50-60 сантиметра в някои части на Предбалкана. Към 11 часа снежната покривка в Ловеч е 37 сантиметра, в Разград - 26, на Мургаш 24 сантиметра. Във Видин и Сливен тя е само 2 сантиметра, Враца – 36 сантиметра.

 

Властта в един глас: Радост за „Студена”!

“Cушaтa e cтрaшнa рaбoтa. Гocпoд ни чу! Такава радост не е била никога. Нaрoдът e кaзaл - гoлям cняг, гoлям кoмaт”, каза премиерът Бойко Борисов.

“Прекрасно време! Не знам дали има кмет в България, който да си пожелае такъв снеговалеж. Но аз днес съм един от най-щастливите хора в България заради язовир “Студена”, сподели кметът на Перник Станислав Владимиров.

 

Варненският митрополит Йоан:

Миряни ни помолиха за помощ

Даниела Фархи

ТРУД, Варна

Земеделци от Варненско се радват на обилните валежи от дъжд и сняг, които с молитва призова Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

На 1 февруари - Трифоновден, по време на света литургия в Катедралния храм “Св. Успение Богородично” дядо Йоан отправи специално прошение за дъжд.

По традиция в деня на светия мъченик Трифон се чете молитва за благоприятно време и добър плод на лозите.

“Споменахме и прошението за дъжд по молба на миряни, които се оплакаха, че сушата застрашава посевите и прехраната им”, каза пред “Труд” владиката.

Той поясни, че специалните молитви са различни от молебена, който пак е последование, но е отделно в требника.

“Четем ги при много различни случаи - за болни хора, за благодарни, за затворници, когато има наводнения или суша и др.”, уточни дядо Йоан.

В същото време от Ловчанската епархия отбелязват, че “Молебенът за дъжд е израз на крепка вяра в Божието милосърдие, на несъмнена надежда, че ще получим онова, за което се молим, и на живо съзнание за нашата лична и обща виновност пред Бога.” (Требник, издание на Св. Синод на БПЦ- БП, стр. 451)”.

Коментари

Задължително поле