Йоловски: Постът ми беше предложен от лице, което е в политическия кабинет на министър-председателя

Кадър: NOVA

„Постът министър ми беше предложен от лице, което е в политическия кабинет на министър-председателя, не съм партийна номинация, получих номинация в качеството си на експерт”, каза пред NOVA министърът на електронното управление Александър Йоловски.

„Решението да остана министър никога не е стояло за мен, тъй като аз съм от години в електронното управление и една от моите лични цели е да преодолеем системните слабости, това, което пречи на България да стане модерна дигитална държава”, каза още Йоловски.

По думите му не общува с Кирил Петков в лично качество, откакто прокуратурата проверява сигнал за оказван натиск.

Йоловски не отговори на въпроса дали ще остане министър и след ротацията. „Нека да оставим този въпрос на времето, има достатъчно време до ротацията. Ако ми бъде предложено да остана, ще помисля сериозно по този въпрос”, заяви Йоловски.

Той коментира и защо не е имало машинно гласуване на първия тур на местните избори.

„Поводът беше решението на Върховния административен съд, което казва, че една моя заповед, с която аз упълномощавам моя заместник да извърши всички необходими дейности по удостоверяване, е незаконосъобразна. По думите му тази функция в министерството винаги е била делегирана на заместник. „Така че аз не съм направил нововъведение, просто за първи път съдът е бил сезиран. И когато говорим по тази тема е важно да кажем, че съдът беше сезиран, защото изтичаше крайният възможен срок за удостоверяване на машините. Причината за отпадането на машинния вот е, че досега в нито един от предходните избори, на които са използвани машини, не е спазвана буквата на закона, а именно удостоверяването на тези машини да се извършва за 20 работни дни”, каза Йоловски.

Той коментира и защо не е имало машинно гласуване на първия тур на местните избори. „Поводът беше решението на Върховния административен съд, което казва, че една моя заповед, с която аз упълномощавам моя заместник да извърши всички необходими дейности по удостоверяване, е незаконосъобразна. По думите му тази функция в министерството винаги е била делегирана на заместник. „Така че аз не съм направил нововъведение, просто за първи път съдът е бил сезиран. И когато говорим по тази тема е важно да кажем, че съдът беше сезиран, защото изтичаше крайният възможен срок за удостоверяване на машините. Причината за отпадането на машинния вот е, че досега в нито един от предходните избори, на които са използвани машини, не е спазвана буквата на закона, а именно удостоверяването на тези машини да се извършва за 20 работни дни”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика