Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Камери заснели предполагаемите извършители на побоя над служител на „Левски“

Снабдиха още два квартала в Търново с контейнери за стари мебели До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Йоанна Драгнева сподели снимки от изписването на дъщеря й

Прокуратурата подхваща продавача на „чудотворно лекарство“

МВР: Сигнали за бомби в летища и медии са изпратени и в други държави на ЕС

Ще оперират Стефан Данаилов в Бургас Проф. Андрей Йотов идва лично в "Бургасмед" да извърши интервенцията

Гала, Стефан и дъщеря му на пътешествие из Европа (СНИМКИ)

Тръмп: Всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна неинформираност, или голяма нелоялност

Летищата във Варна и Бургас са получили електронни съобщения със заплахи за сигурността, няма отменени полети

Мадуро: От няколко месеца поддържаме контакти с високопоставени представители на САЩ

Градушка уби над 11 000 птици в САЩ

Възрастни съпрузи загинаха при катастрофа в Златаришко Дядото излязъл от пътя с ВАЗ

Йордания е обезпокоена от американския план за мир Вълнения преди посещението на Къшнър

Планът „Сделката на века“

Aмериканският план за решаване на конфликта между Израел и палестинците може да постави под въпрос идентичността на Йордания и да я трансформира в „държава на палестинците“, изразяват опасенията си експерти, на фона на очакваното ново посещение в региона на Джаред Къшнър, съветник и зет на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Къшнър представи миналия месец на конференция в Бахрейн икономическото измерение на този план, който предвижда $ 50 млрд. инвестиции за палестинските територии и съседните арабски страни за 10 г. Политическият аспект обаче, който е в центъра на конфликта, още не е оповестен, особено по въпроса с окупираните от Израел територии, създаването на палестинска държава и правото за завръщане на бежанците, прогонени при създаването на Израел през 1948 г. и при войната от 1967 г.

Палестинците бойкотират американския план, обвинявайки правителството на Тръмп, че фаворизира Израел. Йордания, където живеят над 2 милиона палестинци, също посрещна хладно американския план.

Нито едно икономическо предложение не може да замести политическо решение, което да сложи край на окупацията на палестински територии от Израел, заяви говорителят на йорданското външно министерство Суфиан ал Куда преди конференцията в Бахрейн. Граничещата с Израел Йордания, която е единствената арабска страна освен Египет, сключила мирен договор с еврейската държава, изпрати чиновник с нисък ранг на конференцията в края на юни.

В Аман стотици демонстранти протестираха срещу американския план, заявявайки, че палестинските власти и Йордания ще са двамата големи губещи от плана, наричан често „сделката на века“. „Това едновременно ще означава край на палестинската кауза и ще сведе до нула идентичността на Йордания“, тревожи се 65-годишният йорданец Халед ал Хриша, участвал в демонстрацията пред посолството на САЩ.

(БТА, със съкращения)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.