Йордания съобщи за постигнато споразумение за примирие в Южна Сирия

Йордания

Йордански официален източник съобщи днес, че е било постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Южна Сирия, което има за цел да помири опозиционните и правителствените сили, сраженията между които предизвикаха опасения от хуманитарна катастрофа, предаде Ройтерс.

По-рано днес говорителката на йорданското правителство Джумана Гунаймат информира, че страната е подкрепила споразумение за примирие, "което ще защити живота на цивилни, по-специално на жени и деца".

Миналата седмица сирийските правителствени сили започнаха офанзива срещу бунтовниците в южната част на страната близо до границите с Йордания и Израел и постигнаха успехи, навлизайки в няколко града, припомня Ройтерс.

Над 120 000 цивилни избягаха до момента от домовете си от началото на операцията, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Според неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, от 19 юни в района са били убити най-малко 98 цивилни, сред които 19 деца.

Йордания подпомага преговори между бунтовнически фракции от т. нар. Свободна сирийска армия и Русия с цел сключване на сделка за прекратяване на сраженията в замяна на възстановяване на контрола на сирийското правителство върху южната провинция Дараа, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на йорданското правителство потвърди отказа на страната да приеме на своя територия още сирийски бежанци.

В Йордания вече има над 666 000 регистрирани от ООН бежанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток