Йорданка Благоева изгрява в „Отвъд скока”

 

Доживяхме появата на документален филм за уникалната ни спортистка Йорданка Благоева! Творческият тандем Златимир Коларов (сценарист) и Валентина Фиданова-Коларова (сценарист и режисьор) положи много усилия през последните пет години, за да създаде нещо повече от традиционен документален филм.

На 19 януари 2017 г. Йорданка Благоева навърши 70 години. Двамата автори бързаха да завършат лентата и да й поднесат този очарователен подарък. Тържествената премиера на 55-минутния летопис за нейния величав спортен път се състоя на 31 януари в Дома на киното в София.

Когато 80 000 зрители стават на крака заради българския химн, аплодирайки световния рекорд на Данчето, те всъщност са на колене пред България” - каза Златимир Коларов след премиерната прожекция.

Именитата българска спортистка Йорданка Благоева е многократна национална, олимпийска и световна шампионка и рекордьорка на висок скок, първата българка, световна рекордьорка по лека атлетика, основателка на аеробиката в България. Филмът е изграден на принципа на паралелния разказ за нейното минало и настояще. Зрителят става свидетел на първите й тренировки и на работата й с нейния любим треньор Петър Димитров. За обществеността в Монтана тя е личност, която се занимава и с благотворителност от висок ранг. Нейното родно село Горно Церовене се гордее с Часовника, който е поставила на площада и с възстановяването и дарението на ценни икони в старата селска църква. Построила е параклис край язовир „Батак“ - „Възвисение Господно“, на мястото на манастир от древна България. Поставила е чешма до параклиса.

Двадесет интервюта се редуват с кадри от олимпийски и световни първенства. Зрителите ще чуят разказите на нейни съотборнички, съпруга, децата и внуците й, кмета на Горно Церовене, кмета на Монтана, ректора на Националната спортна академия в София. Нейната приятелка Алена надниква в душевния свят на спортистката и я нарича лидер и „пентаграм“.

Ето какво казват двамата автори: „Припомняме случая с „тайнственото“ падане на летвата на олимпиадата в Мюнхен, 19 секунди след като вече нашата спортистка е скочила и слязла от тепиха, което я лишава от олимпийския медал. Бихме искали филмът да бъде пример и призив към днешните млади хора за повече хъс при постигане на мечтите и с повече гражданска любов в душите си.”

Пределно развълнувана след края на прожекцията, Йорданка Благоева сподели: „Заглавието е много точно - „Отвъд скока”! Благодаря на съдбата, че ми е дала възможност да се реализирам. В залата са моите деца и внуци, във филма се чувства болката на децата ми, че не съм била до тях, когато са били малки. Но нима и днес хиляди български деца не растат в самота заради липсата на родителите си, които изкарват прехраната си в чужбина... Благодаря на всички вас, че ви има, че сте моите приятели!”

Оператори на лентата са Симеон Григоров и Божидар Димов, монтаж - Тони Тодоров; продуцент - МЛН ООД.

Хилядите почитатели на Йорданка Благоева биха могли да видят филма отново в неделя (5 февруари) от 12 ч в Дома на киното, а в началото на март - в кино „Одеон”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица