Йорданка Фандъкова: Думата на 2019 г. за София безспорно е метрото, което променя много квартали и града

Думата на 2019 г. за София безспорно е метрото, което променя много квартали и града. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред Дарик радио. Според Фандъкова думата на 2019 г. за София това безспорно е метрото. „Много усилия бяха положени, строителните дейности са завършени и безспорно метрото променя много квартали и променя града“, каза Фандъкова.

„Изборите бяха едно сериозно състезание за всички и това смятам, че е добре. Благодаря на всички хора, които оцениха постигнатото. Най-вече съм щастлива от това, че беше потвърдена посоката на развитие на града. В цялата кампания никой не предложи друга посока, други приоритети. Разбира се, коментираха се нещата в детайли. Софиянци показаха, че оценяват направеното, но и желаят промяна в начина. Тази промяна предложих, познавам добре проблемите на града, предложих решения и смятам, че това беше оценено от хората. За мен това е огромна отговорност и мотивация за промяна, която започна вече в начина на работа на Столична община и екипа“, каза още Фандъкова. Кметът на столицата обяви, че има ясна посока и мотивация. „Надявам се да работим здраво, за да продължи с новите предизвикателства и с новите приоритети: работа в кварталите, всички усилия за подобряване качеството на атмосферния въздух и модернизация и с реформа в администрацията с електронни услуги, с повече удобство за хората и гражданите, с повече прозрачност и публичност“, допълни още кметът.

Тя посочи, че си дава ясна сметка за пропуските и грешките, които се правят в работата. „Когато се работи много, в големи мащаби, разбира се, че се допускат и грешки. Особено по отношение на строителството и контрола върху качеството, това е много важна наша задача“, допълни още Фандъкова.

„Гордея се с всичко, което е направено. Градът в последните 10 години се промени чувствително. Ние забравихме големите кризи, които имахме само преди няколко години и това е нормално. Нормално е да се стремим към по-добра среда, към по-добро качество на живот. Смятам, че усилията ни в това отношение се виждат. Модернизацията на градския транспорт е нещо, с което се гордея. Само за няколко години, по-малко от 5 успяхме да подменим 90 % от автобусите и тролейбусите. И да започнем по-чувствителната модернизация на трамвайния транспорт. Вече дойдоха първите два от новите 13 трамвая. Очакваме в следващите месеци да дойдат и следващите още 11 трамвая. В същото време очакваме и нови 15 електрически автобуси, започнахме процедурите, вървят процедурите по още 82 електрически автобуса, 30 нови тролейбуса. На практика с осигурените средства и с приключване на процедурата, ще имаме възможност да сме подменим 100 % от тролейбусния транспорт“, допълни още Фандъкова. Според нея важна задача остава довеждащия транспорт.

Коментари

Задължително поле