Йорданка Фандъкова: Новите 6 клетки в зоопарка дават на животните между 3 и 5 пъти по-голяма площ

Новите 6 клетки в Столичния зоопарк са първото разширение и дават на животните между три и пет пъти по-голяма площ. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на откриването на новите клетки в Столичния зооопарк.

По думите на Фандъкова проектът за реконструкция на зоопарка е изцяло съгласуван с Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

„Това беше много важно, за да може нашият зоопарк да се включи в общата мрежа“, каза кметът на София и уточни, че това позволява размяната на животни.

Фандъкова поясни, че стойността на проекта е малко под 1,4 млн. лв., общински средства. Кметът на София благодари на всички, които са работили за реализацията на този проект - на бившия директор на зоопарка д-р Манол Нейков и на Мария Бояджийска, заместник-кмет, чиято е била инициативата за средствата, както и на изпълнителите и надзора на проекта и на заместник-кмета Йоана Христова, която в последните месеци е била ангажирана със зоопарка.

Фандъкова поясни, че основната цел е животните да се чувстват добре, а следващата посетителите да имат по-добър достъп и да им бъде по-интересно. По думите ѝ следващият етап е напълно готов проект за сектор „Примати“, който ще бъде на сходна стойност.

Фандъкова уточни, че преди в зоопарка са правени по-малки частични реформи - ремонт на входа на зоологическата градина и изграждане на паркинг. Тя допълни, че и езерото в зоологическата градина е почистено преди няколко месеца. По отношение на цялостната реконструкция на зоопарка, Фандъкова коментира, че е необходимо по-сериозно финансиране и такова се търси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България