Йорданка Фандъкова обяви мерките за подобряване на инфраструктурата в кв. "Витоша"

Столичният кмет се срещна с жители от квартала

Благодаря на жителите на кв. „Витоша“, с които снощи се срещнахме и разговаряхме. Заедно набелязахме конкретните мерки, които ще доведат до подобряване на придвижването в квартала, инфраструктурата и благоустройството - написа столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук.

Първата група от мерки са краткосрочните, които заедно с кмета на Район „Лозенец” СО Любомир Дреков, поехме ангажимент да изпълним до края на годината.

Вече променихме интервала на зеления светофар за излизане от квартала. С обратна информация от гражданите ще направим допълнителни корекции при нужда, така че да намалим времето за изчакване. Предстои да поставим допълнително копче на светофара за пешеходно пресичане.

До края на годината ще изградим още едно пътно платно за десен завой към бул. „Симеоновско шосе”, което ще намали времето за изчакване. За целта организираме преместването на разпределителните кутии от ъгъла при светофара (продължението на ул. „Георги Райчев” при бул. „Симеоновско шосе”).

Изграждаме „джоб” за автобусите и спирконавес на спирката на бул. „Симеоновско шосе” (до S-образния завой), за да освободим пътното платно при спиране на автобусите.

Изграждане на изкуствени неравности и пешеходни пътеки по ул. „Слав Караславов”, ул. „Асен Разцветников”, ул. „Константин Петканов” и др. За целта комисията по Транспорт разглежда всички предложения на гражданите.

Детската площадка на ул. „Дионисии Дионисиев” в момента се проектира и при подходящи метеорологични условия ще бъде завършена до края на годината.

Изграждането на тротоара по ул. „Чавдар Мутафов”, който да свързва детската градина и зоопарка, вече е възложено и ще е завършено до края на годината.

Имаме готовност да започнем поставяне на осветителни тела по съществуващи стълбове на ЧЕЗ, с които вече водим разговори за осигуряване на мощност. Изграждането на осветление ще продължи и през следващата година.

Средносрочните мерки залагаме в бюджета за 2018 г. и за тях също имаме подкрепата на гражданите.

Проектираме изграждането на връзката между ул. „Борис Руменов ” и ул. „Ангел Каралийчев” – по този начин ще отворим вход/ изход на квартала към бул. „Черни връх”, метростанция „Витоша” и новата детска градина в кв. „Кръстова вада“, която ще строим през 2018 г.

Ремонтираме участъци от ул. „Могилата“, заедно с тротоар и изграждаме канал по ул. „Филип Кутев”.

Работим за отваряне на ул. „Васил Арнаудов”, като за целта трябва да изкупим частните терени, които попадат в обхвата на улицата. До момента сме постигнали съгласие на част от собственици и имаме отказ на един от собствениците да участва в преговори. При категоричен отказ за изкупуване ще пристъпим към отчуждаване.

Големият проблем в кв. „Витоша“ е липсата на общински терени, включително и върху улици – голяма част от които са изградени върху частни терени. В последните години Столична община наложи практиката да изисква от инвеститорите да осигурят достъп на сградите, които изграждат през терени, които да са публична общинска собственост. Дарените в полза на общината улици в последните години са над 21 хил. кв. м. За съжаление, десетилетия назад това не е било практика, което е довело до тежка ситуация в някои квартали, като кв. „Витоша“, кв. „Кръстова вада“, кв. „Манастирски ливади“ и др. и в момента изисква огромен финансов ресурс.

Освен терена за детската градина, която построихме преди няколко години, в квартала до момента има само още два общински терена, върху които ще построим детска площадка и спортно игрище. Частните терени в кв. „Витоша“ са бивши земеделски земи, които са връщани по силата на закона за собствеността и ползването на земеделски земи.

Като дългосрочна цел работим за изграждане на връзка между ул. „Борис Руменов ” и ул. „Ангел Каралийчев”.

По отношение на строежа на нова сграда на бул. „Симеоновско шосе“ съм възложила Дирекция по Контрол на строителството на НАГ и районната администрация да направят пълна проверка на строителния обект. Столичният инспекторат със съдействието на Общинска полиция има задачата да извършва проверки на строителната техника

По предложения на гражданите изследваме и възможностите за изграждане на други две връзки на квартала с Околовръстния път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България