Йорданка Фандъкова: Проверявам всеки сигнал за корупция, дори да е анонимен

"БСП са много добри във внушенията"

Сблъсквам се с добри опити за внушения от страна на колегите от БСП. С това се сблъсквам ежедневно – взимат се различни факти оттук – оттам и се сглобява една теза, която се повтаря многократно и това го виждаме всеки ден -

това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БТВ.

"Колегите от БСП са много добри във внушенията - добави Фандъкова. - В Столичния общински съвет често се срещам с това явление. Трябва да е ясно едно, че политическата воля за борба с корупцията я има. Волята на ГЕРБ се вижда в законопроекта, който е внесен, в защитата на този законопроект. По детайлите, правните и юридическите терминологии нека оставим юристите да се изкажат, защото не сме специалисти по всичко и не би следвало да бъдем.”

„Имам много ясна политика по отношение на превенцията срещу корупцията – проверявам абсолютно всеки сигнал, дори да е анонимен, когато той постъпва по поща или Фейсбук – го проверявам, а когато има основание, сезирам компетентните органи – Прокуратурата и/или полицията, за да могат да разследват конкретен случай. Мисля, че това е редно”, обясни Фандъкова.

Тя заяви, че никой от нейното семейство не работи в Столична община, нито в които и да е общински структури, не са и на управленски позиции. „По отношение за назначенията на хората от моя екип, заместник-кметовете – аз винаги съм давала публична и ясна аргументация защо го правя. По отношение на конкурсните длъжности в Столична община провеждаме редовно конкурси. Заместник-кметовете имат ясна отговорност да вземат решения и да носят отговорност за своите назначения. Ръководствата на общинските дружества се избират след проведен конкурс от Столичния общински съвет. В комисиите задължително влизат представители на различни политически сили”, каза още Йорданка Фандъкова.

По думите й, издаването на разрешително за строеж на високи сгради е най-важната тема за града в момента. Безконтролни разрешителни за строеж на високи сгради ще се дават, докато законът не го забрани, каза Фандъкова. Гглавният архитект на столицата дори е бил подлаган нееднократно на санкции за неизпълнение на решения на съда заради това, че възпрепятства строителството на високи сгради, допълни тя.

Тя коментира и темата за предстоящото строителство на детски градини в крайните квартали на София. „След като изградихме над 90 детски градини в централните части, нашата задача сега е да изграждаме такива в кварталите, в които няма. Специално в кв. „Манастирски ливади“ вече е проектирана новата детска градина, има отреден терен и следващата година залагаме средства за строителството. Същото се отнася и за кв. „Кръстова вада“, каза Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България