Йорданка Фандъкова: Развихме програма за подкрепа на стартиращите предприятия

"По мое настояване развихме програма за подкрепа на стартиращите предприятия в София. Програмата представлява специализирана гаранционна схема на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия към Столичната община заедно с пет финансови институции. Програмата стартира тази година и до момента са подготвени и подадени бизнес проекти за над 20 стартъпи. Чрез програмата се финансират стартъпи за иновации." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференция DigitAll Bulgaria с участието на комисар Мария Габриел.

Конференцията се организира от "Сименс България", с директор Боряна Манолова.

"В различните сфери като екология, транспорт, транспортна инфраструктура, сигурност, превенция, образование защитаваме проекти и търсим подкрепата на Европейската комисия. Най-големият ни проект – строителството на метрото на София – е ключов транспортен и стратегически екологичен проект, в който залагаме и нови съвременни системи", каза кметът Фандъкова. "Очакваме в началото на ноември 10 от новите метровлакове за третата линия на метрото, която изграждаме в момента", заяви тя.

"Използваме модерни технологии и научни разработки при превенцията от природни бедствия и реакцията при снеговалеж, дъжд и други климатични явления, така че да имаме максимално адекватна и бърза реакция – каза също кметът на София. – Изградихме и цялостна GPS система, която следи почистващата техника на терен в града. Заедно с Министерство на образованието на Германия разработихме система за следене на нивата на 4 реки, което е важна превенция от наводнения. Столична община води устойчива политиката за подкрепата за иновативните и стартиращи компании. В последните години София се утвърди като регионален център на информационни и комуникационни технологии с над 40 000 заети в Ай Ти сектора."

Фандъкова посочи също, че столицата чрез общинската Агенция за инвестиции се присъедини към международната стартъп платформа SCALE. SCALE (The Startup City Alliance Europe – Стартъп Градски Съюз Европа) е международен онлайн портал, създаден с цел да подпомогне развитието на единна прозрачна стартъп екосистема от свързани помежду си европейски градове. София е 11-ят град, включен в платформата, която обединява 19 стартъп организации от 10 европейски града: Амстердам, Антверпен, Брюксел, Хелзинки, Милано, Мюнхен, Париж, Порто, Рим и Вилнюс.

Платформата подкрепя европейските стартъпи в усилията им да се разраснат и да излязат на чуждестранни пазари – не само в Европа, но и на другите континенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България