Йорданка Фандъкова: Разработихме специална програма, за да може да не оставим училище без физкултурен салон

Разработихме специална програма, за да може да не оставим училище без физкултурен салон. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на новоизградения физкултурен салон на 176 основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Негован.

„176 основно училище беше едно от училищата, които нямат изобщо физкултурен салон. Разработихме специална програма, за да може да не оставим училище без физкултурен салон. Заедно с изграждането на тази невероятна спортна зала, защото това не е просто физкултурен салон, а имаме трибуни и възможности за спорт и в часовете, и извън тях. Дворът беше изцяло преасфалтиран, така че възможностите за спорт са и навън през хубавото време. Беше изцяло санирана сградата на училището. Със санирането на училището и подмяната на отоплителната инсталация от нафта на пелети директорът на училището очаква да спестява около 50% от средствата за отопление, които е давал досега. Това са доста сериозни средства за едно училище. Той веднага е предвидил, че ще ги даде за работа по проекти, с които да се обогатява дейността на училището за децата и учителите. Най-важното е да подчертаем, че с една такава смяна на отоплителната инсталация средно се спестяват около 70 тона годишно вредни емисии“, посочи Фандъкова.

„Намираме се в едно от населените места, които са включени в първия етап от подмяната на печките на дърва и въглища с по-екологични горива безплатно за гражданите. Надявам се повече хора да видят примера на училището и да кандидатстват, за да сменят своите отоплителни инсталации, защото и днес говорим за превишение на нивата на замърсяване на въздуха. Истината е, че трябва всички да положим усилия както да се движим по по-екологичен начин, така и да не се отопляваме със замърсяващи горива“, каза още тя.

Коментари

Задължително поле