Доналд Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани за да спрат масовите стрелби в училищата

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Кандидати без образование напират за приемни родители

Кола удари ученик в Шумен

Уютният огън в камината е вреден за здравето

Земетресението край Асеновград – второ по сила в Eвропа

Йорданка Фандъкова: София е една от европейските столици с най-голям ръст на стартиращи компании в IT – сектора

Снимка - БТВ

София се развива като една от европейските столици с най-голям ръст на стартиращи компании в IT – сектора. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на Европейски форум „Предприемачество за растеж“. Тя посочи, че ще работи София да се развива като зелен и иновативен град. „Щастлива съм, че София, нашият град, е домакин на този престижен форум, на който всъщност ще разискваме най-важните въпроси за развитието на големите градове, а именно привличането на инвестиции, предприемачеството“, каза тя.

По думите й благодарение на всичко това градът може да се развива и хората да имат качествена работа. „В последните години нашият град се развива динамично, получи признание в много престижни международни класации“, коментира тя. Фандъкова уточни, че София е на 10-то място по стартиращи компании и на трето място по създадени фирми, като 90 % от тях са в областта на информационните технологии. Тя посочи, че причините за това са десетките хиляди професионалисти, които получават тук добро образование и възможностите те да работят в големи мултинационални компании.

„На второ място са инвестициите и на държавата, и на общината в строителството на модерна публична инфраструктура, както и създаването на добра дигитална инфраструктура“, посочи тя и отбеляза, че на трето място са добрите финансови условия. Според нея най-важен е ефектът, който се оказва върху живота на хората. По думите й в София заетите в IT -сектора са над 25 хил. души, като заплатите им са едни от най-високите.

Фандъкова допълни, че износът в тази сфера е 12 % от целия български износ. Фандъкова заяви, че от Столична община след създаването на специалната общинска агенция за инвестиции се стремят да подготвят такива механизми за подкрепа на стартиращи компании, които да подпомогнат работата на предприемчивите млади хора. „Идеята е да се стимулира предприемачеството сред млади хора до 29 години и такива, които искат да създават свой малък и среден бизнес“, посочи тя и уточни, че софийската агенция е сертифицирана да дава инвеститорски клас Б, насочен към компаниите в малкия и средния бизнес. „Нашият ангажимент е да успеем да привлечем част от модерните технологични решения в управлението на града и в подобряването на условията на живот“, допълни кметът на София.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. чудесно!
    проблемът е, че освен това малко са нещата с които софия и по-точно софийският кмет може да се похвали….

  2. Само дето Една Чистачка в Кьолн взима повече от българско IT.
    Компир такъв

Отговорете