Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Йорданка Фандъкова: Ще построим 8 нови детски градини, метрото и улиците остават приоритет през 2018 г. Кметът представи бюджета на Столична община за следващата година

Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Пламен Стоименов

1,433 млрд. лева е размерът на бюджета на Столична община за 2018 г. Това обяви на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи проектобюджета на Общината за 2018 г.

„Планираме догодина да съберем около 600 млн. лева приходи. Тенденцията е постоянен ръст на собствените приходи, като от 2012 г. до 2016 г. сме осигурили със 151 млн. лева повече, без да се променял размерът на местните данъци и такси”, посочи Фандъкова. По думите ѝ се отчита и развитие на икономиката и бизнеса в града.

“Размерът на бюджета на Общината се дължи на много средства, които са предвидени за дейности, заплати на учители, лекари и социални работници. Имаме и увеличения на средствата от държавата точно за тези направления”, посочи Фандъкова. Тя добави, че собствените приходите на Общината са 654 млн. лева, от които приходите от основния данък – върху недвижими имоти е 103 млн. лева. С тази сума се осигуряват дейностите на Общината.

Инвестиционната програма на общината за 2018 г. включва почти половин милиард лева – 492 988 000 лева. „Наш основен приоритет са инвестиции в поддръжка, изграждане, ремонт на улици и булеварди във всички квартали на общината”, посочи кметът. Фандъкова допълни, че всички районни кметове имат ангажимента да посочат тези пътни участъци, по които най-бързо трябва да започнат ремонтни дейности.

Най-големият обект за догодина ще бъде строителството на метрото. 2018 година е ключова по приключване на третата линия на метрото. „Планираме да инвестираме над 327 млн. лева в строителството на метрото, от тях над 16,5 млн. лева са от Общината, за да гарантираме напредъка по проекта”, посочи кметът.

Над 103 млн. лева ще бъдат инвестирани в ремонти на улици и булеварди, мостови съоръжения, трамвайни линии.

Продължават инвестициите в образователната инфраструктура. Над 32,2 млн. лв. планираме да инвестираме в строителство, ремонт и енергийна ефект на общинските училища, посочи кметът на Столична община.

„13,2 млн. лв. залагаме за изграждане на детски градини. Три ще бъдат завършени и ще започне изграждането на други 8”, посочи Фандъкова. По думите й Общината продължава дейностите по разширяване и на училища, като в тази посока се подготвя цялостна програма.

Над 11 млн. лв. са заложени в бюджета на Общината за 2018 г. за възстановяване на паркове и градини, каза още Фандъкова. По думите й за реконструкция на Западен парк, който е най-мащабният проект, са предвидени над 8,5 млн. лв. по ОПРР и над 2 млн. лв. общински средства.

Продължават инвестициите и в Столичния зоопарк, като са заложени 1,5 млн. лв. за реконструкции и разширяване на клетките на приматите.

На догодина няма да се променя таксата смет, увери кметът на София. Предвиждат се инвестиции в размер на над 12,5 млн. лв. за рекултивации на депа за отпадъци.

1 млн. лв. предвижда бюджетът на Общината за 2018 г. за фондация Европейска столица на спорта.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Кога ще тръгне метрото за Гео Милев, този квартал съвсем го занемарихте, по първи проект метрото минаваше под “Цариградск шосе” а го направихте през “Лозенец” и по този начин го отдаличихте от Гео Милев още повече, вижте тротоарите, между блоковите градинки няма осветление.

Отговорете