Йорданка Фандъкова: 234 трябва да бъдат снегорините в готовност на територията на столицата

По план 234 трябва да бъдат снегорините в готовност на територията на столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Тя уточни, че ще има 53 снегорина на територията, която е извън градската част по републиканските и общинските пътища.

„Има допълнителна техника. 52 броя допълнителна техника за града и 14 броя допълнителна техника за зоните около София", каза Фандъкова.

„От 23 октомври започнаха проверки на колегите от Столичния инспекторат за готовността на почистващите фирми за зимния сезон. Вече са проверени две от фирмите. Общо на 8 зони е разделена София, отделно от това имаме и зони за общинските пътища и онази част от републиканската мрежа, за която отговаря Столична община“, допълни кметът и уточни, че проверката ще продължи до 26 октомври.

Снегопочистващите фирми трябва да направят организацията си на работа, защото тя е много важна, коментира кметът на Столична община. „Ние задължаваме фирмите да имат налични калиеви и магнезиеви соли“, обясни Фандъкова.

По думите й това се прави за случаите на по-тежки зими. „Ако всичко това е налично, което се надявам да е така, остава фирмите да направят организацията си на работа, защото тя е много важна“, поясни кметът и допълни, че те трябва да имат подготвен персонал и шофьори, за да могат да изпълняват договорите си в съответните срокове.

„68 са точките, на които при прогноза за снеговалеж, трябва да бъдат изкарани снегорини, за да имат готовност независимо от трафика, да се включат бързо в движението. Знаете, че в предходните два дни бях във Виена, там имах среща с кмета. Специално поисках да проверя техния опит при снегопочистването. Нашият столичен инспекторат заимства много от опита на Виена при организацията и при подготовката на тази дейност. Не коментирам, че техният бюджет е много по-голям“, допълни тя и уточни, че е важна организацията.

„Разговаряхме със собственика на една от фирмите, в чиято база се намираме. Искам пилотно тази година да опитаме с воден разтвор на натриев хлорид предварително да обработят едно от трасетата, за да можем да преценим дали това е подходящо в нашите условия и в новите договори да поискаме да имаме такава техника, която да може да обработва предварително улиците. Дали ще се окаже удачно не мога да кажа, но това е нещо, което ще направим още тази зима“, обясни Фандъкова.

Коментари

Задължително поле