Екстремни емоции без покрив над главата BMW M8 Competition спринтира за 3,3 секунди от 0 до 100 км/ч и развива 305 км/ч

Стафилококово хранително отравяне е причина за състоянието на децата в Ямболско

Полицаи с дрегер при бойци от СК „Шуменска крепост“ Деца разказаха за невнимателни шофьори

Борислав Цеков за номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ: Умната държава пази тези хора и използва техния капацитет

Условни присъди и глоби за четирима от ТЕЛК в Стара Загора, обвинени за подкупи

Явор Нотев: Цацаров не е податлив на натиск, той е подходящата кандидатура за шеф на КПКОНПИ

„Обединени патриоти“ наложиха Валери Симеонов за зам.-председател на НС ДПС напусна залата в знак на протест, "Атака" се възмути от новия пост на "провалилия се вицепремиер"

Ясен Тодоров: Цацаров ще влезе с летящ старт в КПКОНПИ, ако бъде избран от НС

Излизат 101 вечни книги на България

Папа Франциск пристигна на посещение в Тайланд, ще се срещне с краля

Пентагонът: ИДИЛ се е възползвала от турската инвазия в Сирия и от американското изтегляне

Доц. Мангъров за смъртта на 3-годишното дете: Става дума за скоротечно протичане на една инфекция

Няма повече пясък в часовника В четвъртък и Франция ще ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в НАТО, остава Испания

Защо блондинка отваря млякото още в магазина?

Дружинка отстреля 52 прасета

Йордан Динев – Предприемачът патриот

Йордан Динев е сред богатите хора в държавата, който е известен с шест неща: никога не е е участвал в приватизация, няма заменки на земи, не участва в обществени поръчки, не е търгувал с акцизни стоки, няма хазартни дейности, не произлиза от силови групировки. Колко хора от бизнеса в България могат да се похвалят с подобна биография? Става дума за човек, който дава, а не взема от държавата.

На неговия дом е поставен един емоционален надпис, който гласи: “За достойнство и чест”. Това е девиз, превърнал се във верую на живота му. И той го следва непрестанно. Този девиз е завещан от неговия дядо. Такъв е Йордан Динев – предприемач и спомоществовател, един от собствениците на най-голямото яхтено пристанище у нас – “Марина Диневи” в Свети Влас, както и на “Диневи Груп”- фирмата, обединяваща 51 дружества, които се занимават с разнороден бизнес и е една от малкото български компании, които попадат в обсега на общественото внимание и със спомоществователството си.

Името му е известно вече и с това, че преди броени дни, военният министър Красимир Каракачанов предложи бизнесмена от Свети Влас за най-високото държавно отличие – орден “Стара планина” първа степен, предложение, което бе одобрено и прието, и този факт не учуди никого. Защото хората, които познават Данчо Динев, биха го определили първо като патриот и после като бизнесмен.

Компанията “Диневи груп”, която са създали със своя брат Динко Динев през 1989 г., инвестира в курортни селища, сухопътна и морска инфраструктура. През последните 28 години компанията е построила хиляди апартаменти по Черноморието в България и Румъния, в Пампорово и София и по този показател е лидер на Балканите, развива печелившо селско стопанство, притежава авиокомпания и развива многостранен бизнес. Двамата братя са изградили първото частно яхтено пристанище в България “Марина Диневи” – по-известно като Черноморската Ривиера. Те първи в България започват да развиват културно-исторически туризъм – още в средата на 90-те години на миналия век. Носители са на множество награди и отличия в сферата на бизнеса.

Йордан Динев е построил  със собствени средства четири православни храма:  Средновековния манастир “Свети Власий” в град Свети Влас, църквата “Възнесение Господне” в новозагорското с. Дядово, параклиса “Свети Димитър” в Пампорово, параклиса “Свети Йоан Кръстител” в град Свети Влас. Подпомага финансово десетки други църкви и манастири.

Той е основен спонсор на параклиса в Петрова нива, финансирал е построяването на монумента на Капитан Петко Войвода в Рим, построил е в Карлово първия в света паметник, посветен на загиналите военнослужещи в борбата срещу световния тероризъм, обновил е десетки войнишки паметници – това е само малка част от меценатската дейност на Динко и Йордан Диневи”, заради което лично Вселенският патриарх Вартоломей Първи ги удостои с най-високото отличие на православната църква – Ордена “Свети Андрей Първозвани”.

Малцина знаят, че Йордан Динев е завършил Школата за запасни офицери в Плевен с чин лейтенант. За строителството и поддръжката на десетки военни паметници различни министри на отбраната от различни политически сили, са му присъждали военни звания, за да стигне чин полковник от резерва.

На пристанището “Марина Диневи” в Свети Влас Йордан Динев е създал първата “Алея на народите” в България. Там са поставени бронзови барелефи на националните герои, свързани с освободителните войни на различни народи. Първите двама са Васил Левски и Христо Ботев, следват Шандор Петьофи, адмирал Фьодор Ошаков, адмирал Хорацио Нелсън, Макгахан, Адам Мицкевич, Шилер, Фредерик дьо Клерк и т.н. В процес на изграждане е барелеф на знаменития Капитан Петко Войвода. Така че разходката по прекрасното яхтено пристанище не е само слънце, море и приказни лодки, а и голяма доза патриотизъм и национално достойнство.

Последната патриотична новина, която идва от Свети Влас, е откриването на паметник на Хан Тервел. Този паметник е изграден под методическото ръководство на Министерството на отбраната и лично на Красимир Каракачанов. Ето как Йордан Динев обяснява защо е построил паметника на Тервел:

“Издигнахме този монумент, защото Тервел е не само един от най-успешните български владетели. Тервел е спасителят на Европа – ако той не бе спрял арабите пред стените на Константинопол, те щяха да превземат Стария континент”. Там, където е монументът, през лятото преминават десетки хиляди туристи от Европа. Ние сме поставили табелки за Тервел и на английски език, за да знаят тези хора кой е спасителят на Европа”.

 

Домът му е България

В кабинета му са подредени портретите на всички велики български владетели и велики български революционери – от хан Аспарух до Ботев и Левски. Те посрещат всеки гост и провокират неговото родолюбие. Родолюбието е ключовата дума за Йордан Динев. И да е обиколил целия свят, неговият дом е в България, в Свети Влас, на брега на морето.

 

За него

Ключова дума: „родолюбие“

Братя Диневи върнаха в българския език думата “родолюбие”. Най-хубавото е, че в тяхната дейност има място за благотворителност, култура, история, религия.

Д-р Жельо Желев, президент на Р България (1991-1997)

 

Да го оценим по достойнство

Бях сигурен, че от средите на българския частен бизнес, който се роди в годините след рухването на комунизма, рано или късно ще се появят хора, готови да отделят средства “на ползу роду”. Затова смятам, че спомоществователската дейност на Йордан Динев трябва да бъде оценена по достойнство и горещо подкрепена.

Петър Стоянов, президент на Р България (1997-2002)

 

Като странстващи рицари

Братя Диневи са като онези странстващи рицари, обърнали се към духовното, към Вярата и към земята. Защото само онзи, който се обръща към земята, може да потърси и намери в нея упование и справедливост. Да намери себе си.

Любомир Левчев, поет

 

В съзвучие с целите на ЮНЕСКО

Смятам, че вашата дейност и родолюбива мисия са в съзвучие с целите и идеалите на ЮНЕСКО. Вие съдействате за запазване на спомена за бойната слава, за популяризиране на храбростта и подвизите на българските офицери и войници, чиито героизъм, идеали и принос за изграждането на България не бива да останат в забвение.

Ирина Бокова, бивш генерален секретар на ЮНЕСКО

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Браво! Нека да го оценим по достойнство. Все едно прочетох елейно слово за Свети Иван Рилски. Нека прибавим и брат му, все пак са по-известни като Братя Диневи. Велики български благодетели, наравно, или повече от братя Евлоги и Христо Георгиеви, построили Софийския Университет. Нищо че прахосаха 1 милион за най-бързата кола в света, нищо че се опитаха да купят гръцки остров за 130 милиона( нашия Боко е клошар с неговия остров за 3 милиона). Преди години, бившия президент Плевнелиев по същия начин обяви приятеля си Прокопиев за благодетеля на България!? Все пак да попитам, като са толкова щедри, народни благодетели, защо ходят с такава зверска охрана от 16 бодигарда??

  2. дайте и на митьо очите орден , той също е много набожен и меценат

  3. Правейки църкви искат да си откупят греховете които са натрупали докато правят пари….това е изобретение на Римокатолическата църква …но даже мюсюлманите го използват

  4. Отлично написана статия. Колко наколенки сложи авторката, докато я пише. А вазелин имаше ли?

  5. Ако майка му не беше кметица на Свети Влас дали щеше да може да изкупи всички тези имоти на първа линия на безценица?!? Дайте му орден за разграбване и презастрояване на родното Черноморие на този родолюбец…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.