Йордан Цонев: Бюджетът не загуби от фалита на КТБ, а спечели

Оценката ни за управлението на третия кабинет на Борисов е много лоша, заяви още депутатът

„В публичното пространство се шири неистината, че бюджетът е платил 3,5 млрд. лв. за фалита на КТБ. Това е абсолютна неистина”, заяви пред БТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев, по думите на когото държавната хазна не само не е ощетена, а е на плюс.

„Бюджетът даде 1,650 млрд. заем на Фонда за гарантиране на влоговете – това е застрахователно образование, в което банкерите се застраховат с пари от печалбата си. Тези 1,650 млрд. бяха дадени с фиксирана лихва от 2,95% лихва. Сега остава да се върнат още остават 500 млн.

Но 105 млн. бяха спечелени от лихвите – така че не само че не е ощетен бюджетът, а е на печалба”, заяви Цонев.

„Парите ги дадоха банките от печалбата си, не бюджетът”, посочи той.

Депутатът, който в миналото оглавяваше финансовата комисия в парламента, коментира и т.нар. „Втора стенограма” за КТБ, която беше разсекретена от президента.

Тя отразява разговор при Росен Плевнелиев, проведен на 14 юли – седмица преди очаквания срок за отваряне на КТБ, затворена от БНБ месец по-рано.

„Там се разискваха два сценария: първият, по закон – влизане в несъстоятелност, отнемане на лиценза и начало на изплащането на депозитите от Фонда за гарантиране на депозитите 20 дни по-късно. Вторият сценарий беше банката да бъде разделена на „добра” и „лоша, за да се спасят активите. Това означаваше национализиране на банката, но в България нямаше закон за това”, обясни той.

„Ние, ДПС, предложихме втория вариант – банката да бъде разделена на две по европейската практика, а лошите активи да бъдат отделени в „болна” банка”, посочи Цонев.

По думите му така са щели да се изразходват същите средства – 3,5 млрд., но банката е щяла да бъде спасена. Той даде пример с португалската банка „Ешпириту санту”, която е била в подобна ситуация, но е била спасена и оставена да функционира, а по-късно е била продадена от Португалия на китайски инвеститор за по-висока с половин милиард евро цена от сумата, нужна за спасяването ѝ.

„Атанас Мерджанов, Михаил Миков и Румен Гечев бяха против, а ДПС държеше на тази позиция, защото здравите активи щяха да останат и депозитите щяха да останат”, посочи Цонев.

Виновен за фалита на КТБ по думите му е Цветан Василев, а за това, че БНБ е твърдяла, че банката му е в добро състояние – вече двама шефове на надзора в Централната банка са с обвинения.

„Аз не знам какво е правил той в банката си. Много срещи съм имал и с него, и досега ходя при банкери. По това време – като председател на бюджетната комисия, имах инициатива, която прерасна в закон – да намалим натиска над клиентите… Служебни са ми били посещенията, частни посещения се правят в ресторанти, по кафенетата по домовете. Всичките ми срещи (в офиса на Василев – б.ред.) са били служебни”, заяви Цонев.

Той отрече да е имал пари в КТБ – нито лични, нито на ДПС.

„Според мен за фалита ще бъдат обвинени истинските виновници. Главният прокурор обеща до 20 юли да бъде внесен обвинителният акт, който бил от 15 хил. страници - така прочетох в медиите”, добави той.

Нашата оценка за управлението е много лоша: скандал, черен пиар, скандал, черен пиар, коментира Цонев третият кабинет на Борисов.

„Боршош не е кадър на ДПС или на БСП – да се разберат там кой какви пари е откраднал. Битката очевидно е вътре в ГЕРБ, след като един министър го уволнява, а друг го назначава”, посочи той.

„По въпроса за новите самолети за армията парламентът е разписал какво трябва да се направи. Като кабинетът не е съгласен с решението на Министерския съвет, той можеше да го отмени, вместо въпросът да влиза в Народното събрание. Мисля си, че по такъв начин бавим процедурата. Ние нямаме отношения по избора на самолет – само да бъде избран най-добрият, най-икономичният”, коментира Цонев.

По думите му престъпността няма етнос – престъпникът е престъпник, без значение дали е циганин, турчин, българин, но кабинетът се опитва да прави кризисен пиар за националистите.

„Търчи Валери Симеонов от случай на случай и се опитва да изглежда като етнически миротворец. От ДПС искаме да кажем на Бойко Борисов, че няма как лидерите на националистите да бъдат етнически миротворци, те се опитват да правят кризисен пиар с процеси, които са опасни”, каза още Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България