Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Йордан Цонев: Бюджетът не загуби от фалита на КТБ, а спечели Оценката ни за управлението на третия кабинет на Борисов е много лоша, заяви още депутатът

„В публичното пространство се шири неистината, че бюджетът е платил 3,5 млрд. лв. за фалита на КТБ. Това е абсолютна неистина”, заяви пред БТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев, по думите на когото държавната хазна не само не е ощетена, а е на плюс.

„Бюджетът даде 1,650 млрд. заем на Фонда за гарантиране на влоговете – това е застрахователно образование, в което банкерите се застраховат с пари от печалбата си. Тези 1,650 млрд. бяха дадени с фиксирана лихва от 2,95% лихва. Сега остава да се върнат още остават 500 млн.

Но 105 млн. бяха спечелени от лихвите – така че не само че не е ощетен бюджетът, а е на печалба”, заяви Цонев.

„Парите ги дадоха банките от печалбата си, не бюджетът”, посочи той.

Депутатът, който в миналото оглавяваше финансовата комисия в парламента, коментира и т.нар. „Втора стенограма” за КТБ, която беше разсекретена от президента.

Тя отразява разговор при Росен Плевнелиев, проведен на 14 юли – седмица преди очаквания срок за отваряне на КТБ, затворена от БНБ месец по-рано.

„Там се разискваха два сценария: първият, по закон – влизане в несъстоятелност, отнемане на лиценза и начало на изплащането на депозитите от Фонда за гарантиране на депозитите 20 дни по-късно. Вторият сценарий беше банката да бъде разделена на „добра” и „лоша, за да се спасят активите. Това означаваше национализиране на банката, но в България нямаше закон за това”, обясни той.

„Ние, ДПС, предложихме втория вариант – банката да бъде разделена на две по европейската практика, а лошите активи да бъдат отделени в „болна” банка”, посочи Цонев.

По думите му така са щели да се изразходват същите средства – 3,5 млрд., но банката е щяла да бъде спасена. Той даде пример с португалската банка „Ешпириту санту”, която е била в подобна ситуация, но е била спасена и оставена да функционира, а по-късно е била продадена от Португалия на китайски инвеститор за по-висока с половин милиард евро цена от сумата, нужна за спасяването ѝ.

„Атанас Мерджанов, Михаил Миков и Румен Гечев бяха против, а ДПС държеше на тази позиция, защото здравите активи щяха да останат и депозитите щяха да останат”, посочи Цонев.

Виновен за фалита на КТБ по думите му е Цветан Василев, а за това, че БНБ е твърдяла, че банката му е в добро състояние – вече двама шефове на надзора в Централната банка са с обвинения.

„Аз не знам какво е правил той в банката си. Много срещи съм имал и с него, и досега ходя при банкери. По това време – като председател на бюджетната комисия, имах инициатива, която прерасна в закон – да намалим натиска над клиентите… Служебни са ми били посещенията, частни посещения се правят в ресторанти, по кафенетата по домовете. Всичките ми срещи (в офиса на Василев – б.ред.) са били служебни”, заяви Цонев.

Той отрече да е имал пари в КТБ – нито лични, нито на ДПС.

„Според мен за фалита ще бъдат обвинени истинските виновници. Главният прокурор обеща до 20 юли да бъде внесен обвинителният акт, който бил от 15 хил. страници – така прочетох в медиите”, добави той.

Нашата оценка за управлението е много лоша: скандал, черен пиар, скандал, черен пиар, коментира Цонев третият кабинет на Борисов.

„Боршош не е кадър на ДПС или на БСП – да се разберат там кой какви пари е откраднал. Битката очевидно е вътре в ГЕРБ, след като един министър го уволнява, а друг го назначава”, посочи той.

„По въпроса за новите самолети за армията парламентът е разписал какво трябва да се направи. Като кабинетът не е съгласен с решението на Министерския съвет, той можеше да го отмени, вместо въпросът да влиза в Народното събрание. Мисля си, че по такъв начин бавим процедурата. Ние нямаме отношения по избора на самолет – само да бъде избран най-добрият, най-икономичният”, коментира Цонев.

По думите му престъпността няма етнос – престъпникът е престъпник, без значение дали е циганин, турчин, българин, но кабинетът се опитва да прави кризисен пиар за националистите.

„Търчи Валери Симеонов от случай на случай и се опитва да изглежда като етнически миротворец. От ДПС искаме да кажем на Бойко Борисов, че няма как лидерите на националистите да бъдат етнически миротворци, те се опитват да правят кризисен пиар с процеси, които са опасни”, каза още Цонев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не знам доколко сме спечелили от фалита, но се съгласявам, че Цветан Василев си остава главния виновник

  2. Да, пълни манипулации бяха това, че сме загубили бюджетни пари като разрушихме пирамидата КТБ.

  3. Редно е всички замесени в източването на КТБ да получат максимални присъди, а Цветан Василев заслужава доживотна.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.