Йордан Цонев: Комисията за гражданството няма да издава присъди

„Въпросът с българско гражданство е твърде сериозен, за да го подминем с лека ръка. Това е имиджов проблем за България. Европейските институции сериозно ни атакуват, оказа се че има твърде много хора, които са криминално проявени и са получили гражданство”, обясни пред БТВ Йордан Цонев – председател на временната анкетна комисия в НС за проверка на даването на гражданство.

Още през март ДПС поиска създаване на временна анкетна комисия, когато се появиха сигнали, че има търговия с българско гражданство, само че тогава ГЕРБ и националистите не откликнаха на нашето искане, обясни Йордан Цонев. По думите му едва след като арестите по темата и след сигналите отвън, искането е било прието и е създадена тази комисия.

„Целите на комисията не се припокриват с тези на следствието и прокуратурата. Трябва да направим анализ защо това се е случило. Ако има дупки в законодателството, трябва да кажем какво да се промени. Ние присъди няма да издаваме”, подчерта Цонев.

„Макар че сме тежки опоненти с ВМРО, съм на мнение, че в случая не може да се обвинява политическа партия – това означава да обвиниш и хората, които гласуват за нея. Отговорност трябва да понесат длъжностните лица, друг е въпросът кой ги е назначил”, отбеляза още той.

Инвестиционният климат е много лош и управляващите не правят нищо, за да го подобрят, отбеляза още Йордан Цонев.

„Сега вървим към избори с едно политическо безвремие, видяхте какво стана със закона за горивата – отлага се с 6 месеца. Всеки закон, който може да направи реформа или да породи спор между различни групи в обществото, аз прогнозирам, че ще бъде отлаган, защото до изборите управляващите трябва да имат спокойствие Тази цена за това политическо време я плаща България Имаме нужда от сериозни реформи, които ще доведат и да сериозен инвестиционен ръст”, обясни Цонев. По думите му за две години откакто управлява тази коалиция няма довършена нито една реформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България