Йордан Цонев: Служебният кабинет на Радев е назначен от царя на задкулисието - Иво Прокопиев

Няма от какво да сме доволни заради внасянето на плана за възстановяване и устойчивост в Еврокомисията. Планът вече трябваше да се изпълнява, а не да бъде внесен и тепърва да бъде разглеждан и приеман. А условието на Брюксел за приемането на плана е да е бил внесен от редовно правителство. Tова заяви Йордан Цонев от ДПС по БТВ.

https://www.facebook.com/576681625749550/posts/4423949527689388/

"Колкото до Зелената сделка, трябва да има стабилен кабинет със стабилна програма. А няма редовно правителство, защото президентът Радев избра този подход - да има служебен кабинет, след това още един. Този подход го избра задкулисието, в комбинация с президента Радев", добави той.

По думите му, служебният кабинет е назначен от задкулисието. "От царя на задкулисието, който даде повечето министри на Радев - Иво Прокопиев", посочи Йордан Цонев.

"Този човек имаше влияние най-малко върху две партии в предишния парламент. Имаше влияние върху партията на Мая Манолова и, разбира се, върху Демократична България", допълни той. 

"Българите искаха да има редовен кабинет, който сега да работи. Задкулисието обаче прави така, че да няма редовно правителство", подчерта Йордан Цонев.

"Не се заяждаме с канадското гражданство на Кирил Петков. Заяждаме се с това, че е излъгал и, че не спазва конституцията", коментира още политикът от ДПС и попита дали Петков и президентът Радев са изпълнили клетвата, която са дали: "Кой си позволява да не спазва Конституцията, да отива на избори и да иска вота на избирателите? И какво общество сме ние, щом неглижираме неспазването на Конституцията?"

"Задкулисие е когато не участваш във властта и я редиш, а Делян Пеевски участва в НС, с лицето и името си. Налага му се много често да прави декларации пред КПКОНПИ, а не Прокопиев не му се налага. Освен това, много преди Пеевски да се появи на сцената, групата "Капитал" разцепи СДС и НДСВ", каза Йордан Цонев. "Иво Прокопиев ме изпъди от СДС и аз сам отидох в ДПС. Доган ме покани", добави той.

"Министрите на Прокопиев направиха черен списък (по закона "Магнитски" на САЩ - бел. ред.) в България при положение, че ЕК им каза ясно, че санкциите по Магнитски нямат място в Европейския съюз. Тук направиха списък с над 200 фирми и хора, които ги няма в Магнитски. Накараха банките със заплаха - не с решение на БНБ, а с едно писмо - да им спрат сметките", коментира още политикът от ДПС.

Относно предстоящите президентски избори Цонев коментира, че Мустафа Карадайъ е най-подходящият кандидат, тъй като е идеалист. "Вярвахме, че Румен Радев ще е различният държавник от Борисов. Той се оказа алтер егото на Борисов. Той е същият", посочи политикът.

"Издигнахме Карадайъ за президент, не заради Радев, това не е основната причина. ДПС е призната в европейските либерални среди партия. Живеем в 21-ви век и вярваме в евроатлантизма, а за него един от основните принципи е, че различията се толерират, защото са богатство. България може да има кандидат за президент етнически турчин, а и личността на Карадайъ заслужава да бъде избран той. Това е един идеалист", каза още той. 

Цонев беше категоричен, че разривът на ДПС с президента Радев е институционален. "От две години казваме, че той не олицетворява единството на нацията. Той не разбира и не изпълва със съдържание президентската институция, която е толкова важна", поясни Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта