Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

Не мога да кажа със сигурност, че до 2025 г. Черна гора и Сърбия ще са първите, приети в ЕС, но много неща говорят в подкрепа на това, заяви еврокомисарят Йоханес Хан в интервю за ДПА, предаде БГНЕС.

Той каза, че ЕС със сигурност няма да приеме нито една страна, която има някакви отворени въпроси със съседите си и подчерта, че Сърбия "трябва да разреши ситуацията около Косово", както, и че има и други открити въпроси между Сърбия и Хърватия, Черна гора и Косово, Албания и Гърция. "В бъдещето на ЕС не трябва да има конфликти около границите, каквито Словения и Хърватия имат", каза той. Хан каза, че не е измислил датата 2025 като цел, но предимството е, че една конкретна цел може да предизвика нова динамика.

"Това е индикативен план, който може да бъде постигнат, ако всички участници "дадат газ"," каза Хан. На 6 февруари той ще представи новата стратегия за разширяване на Европейската комисия, а след това ще посети Сърбия и Черна гора. Хан смята, че до края на българското председателство на Съюза през юни двете страни ще отворят нови преговорни глави.

"Стратегията трябва да подчертае какво кандидатите трябва да изпълнят до посочената дата. Ако някой иска да се присъедини през 2025 г., тогава трябва преговорите да приключат през 2023 г.", каза Хан, като имаше предвид, че за ратификация е необходима една година. Той каза, че е важно кандидатите да "живеят с европейските ценности" и добави, че някои балкански страни по време на мигрантската криза показаха солидарност.

"Европа не може да се сведе до банкомат", каза той и добави, че регионалната икономическа общност Западните Балкани, която той инициира, не представлява "никаква маневра за отвличане вниманието от перспективата за присъединяване, но е важен аспект на бъдещия общ пазар на ЕС". Еврокомисарят заяви, че от срещата на върха за Западните Балкани, насрочена за 17 май в София, се очаква европейските перспективи на страните от региона, заедно с изискванията на ЕС, да бъдат потвърдени. Той каза, че ЕС също трябва да проведе информационна кампания, защото според него няма реална еуфория сред гражданите за разширяването. "И Австрия може да предприеме мерки по време на председателството на ЕС през втората половина на тази година, защото има име и е приета на Балканите", каза Хан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа