Кабинетът вдига минималната заплата, въпреки позицията на работодателите

Министерски съвет ще повиши размера на минималната работна заплата и за линията на бедност за 2017 г., въпреки бойкота на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от страна на бизнеса. Това става ясно от публикувания дневен ред на утрешното заседание на кабинета.

Работодателите, напуснаха заседанието на тристранката в края на миналата седмица, на което трябваше да бъдат разгледани двата проекта на постановления. Представителите на бизнеса се оплакаха, че не са били информирани за предстоящата среща в 5-дневния срок по закон и предупредиха, че е възможно да обжалват легитимността на решенията на съвета.

Правителството реши да повиши минималната заплата на 460 лв., а линията на бедност с 14 лева, до 314 лв., още в края на миналата година. Повишението се подкрепя от синдикатите, но работодателите, които бяха против него, се оказаха пред свършен факт.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че всеки има право да атакува някое решение, ако не му харесва. По думите му обаче, минималната заплата е била обсъдена през декември на заседание на комисията по доходите и жизненото равнище към тристранния съвет, но заседание на НСТС по темата не се е състояло, заради реалната опасност тогава правителството да си тръгне в същия ден.

Ръстът на минималната работна заплата от 9,5 на сто спрямо 2016 г. ще способства за мотивиране на работната сила за търсене на работа и задържане на трудовия пазар, за запазване на жизненото равнище на най-ниско доходната част от работната сила и намаляване на дела на риска от бедност сред работещите, се обосноваха от кабинета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика