Кабинетът даде съгласие за освобождаване на шефа на НСО

Генерал-майор Данчо Дяков

Правителството прие решение, с което дава съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана считано от 30 август 2019 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Той се оттегля по свое желание и по лични причини, съобщиха от НСО.

В съответствие с чл. 7. т. 1 от Закона за Националната служба за охрана освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет.

Дяков беше назначен на чело на НСО с указ на президента Румен Радев от 1 март 2018 г. Преди това е бил съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Република България по военната сигурност.

От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното командване на силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Според Закона за НСО президентът назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с кабинета:

Чл.7. Президентът на републиката осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на Националната служба за охрана, като:

1. назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет и заместник-началниците - по предложение на началника на службата;

Коментари

Задължително поле