Кабинетът крие наближаваща криза с газа (обзор)

По данни на Trading Economics, фючърсите на газа трайно се установиха на 125 евро след шока от миналата седмица, след като “Газпром” бе принуден да намали доставките на газ по Северен поток 1 заради компресорни блокове (GPU), които още не са върнати от ремонт в Siemens.

Управляващите мълчат за доставките и не обявяват “ранно предупреждение”

Търгът на “Булгаргаз” на 20 юни е постигнал само минимални количества

ЕС е с три нива за реакция при риск

Правителството крие от индустрията и гражданите задаваща се криза с газа. “България трябваше да обяви ранно предупреждение като Дания, но не го правим заради политическите трусове и вота на недоверие”, призна пред “Труд” член на кабинета “Петков” по време на дебатите за вот на недоверие в парламента. Дания стана деветата държава, където на 21 юни държавната енергийна агенция обяви първо ниво - “ранно предупреждение”, поради притеснения от спиране на газа от Русия. Такова предупреждение е обявено и в Нидерландия. ЕС има правила за предотвратяване и реагиране при прекъсване на доставките на газ, които идентифицират три нива на криза: ранно предупреждение, предупреждение и извънредна ситуация.

От държавите-членки се изисква да разполагат с планове за това как ще се справят с въздействието на прекъсване на доставките на трите кризисни нива.

Според енергийни експерти, самият факт, че от “Газпром” е обявен планов ремонт от 21 до 28 юни на “Турски поток” и заради годишното техническо обслужване на газопровода по тръбата се спира газът, е достатъчно притеснителен.

Не са оптимистични и новините от обявения търг от “Булгаргаз” на 20 юни, тъй като по неофициална информация са постигнати доставки за минимални количества.

Цената на газа за юли е неизвестна, но по-рисково е липсата на сигурни доставки, признаха още високопоставени източници от Министерския съвет пред “Труд”, които дадоха да се разбере, че имат “противоречиви сигнали за проведените разговори от енергийния министър Александър Николов в Баку за доставките на азерски газ”.

Тестовете по трасето на интерконектора с Гърция се провеждат в момента, но далеч не е сигурно, че регулярни доставки ще започнат от 1 юли.

“В интерес на истината, трябва да се включим заедно с останалите държави за ранното предупреждение, защото има индустрии като стъкларската или керамичната, за които им трябва време да спрат мощностите на газ, в противен случай пещите ще се напукат и щетите са невъзстановими”, заявиха пред “Труд” енергетици.

Както” Труд” вече съобщи, фючърсите на газ, които са свързани с TTF, се покачиха над 130 евро за мегаватчас в края на миналата седмица, което е рекорд от началото на март.

Топ 15

Заводите са най-големи потребители

Около 15 компании формират голяма част от потреблението на газ от индустрията у нас, се казва в доклад на Института за пазарна икономика. Най-големият индустриален потребител на газ е “Неохим” в Димитровград. Торовият завод потребява огромни количества газ - около 3-3,5 TWh годишно. След “Неохим” по потребление на газ идват стъкларските заводи. Това са най-вече “Тракия Глас” в Търговище и “БиЕй Глас” със заводи в София и Пловдив.

След водещите стъкларски заводи по потребление на природен газ идват и представителите на тежката индустрия: “Стомана Индъстри”, “КЦМ 2000”, “София Мед” и “Алкомет”.

Напред в класацията по потребление на природен газ са и “Биовет” и “АДМ Разград”, както и компании като “Калцит”, “Златна Панега Цимент”, “Свилоцел” и “Рока България”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика