Кабинетът отпусна още 1 млрд. лева за саниране

саниране, сгради

Правителството промени постановлението за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и за определяне на органите, отговорни за реализацията.

Промените са в съответствие с решението на Народното събрание за подкрепа на продължаване на изпълнението на програмата и на действията на МС за увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лв., уточниха от Министерски съвет.

Предложените промени са свързани с увеличаване на финансовия ресурс по Програмата от 1 млрд. лв. на 2 млрд. лв. и удължаване срока за кандидатстване по програмата от 2015 г. до достигане размера на разполагаемия финансов ресурс по Програмата, съответно и за допустимостта на сградите.

С постановлението се увеличава финансовият ресурс за обезпечаване продължаване изпълнението на Програмата, която е израз на последователната политика на правителството за подобряване на енергийната ефективност и условията на живот в многофамилните жилищни сгради.

Приемането на Програмата е в унисон в съществуващата в Европейския съюз убеденост за приноса на енергийната ефективност за устойчивото развитие на Общността. Поради това енергийната ефективност е определена за траен приоритет в развитието на ЕС до 2020 г. и в дългосрочен времеви хоризонт до 2050 г. Това е единствената национална програма в България, която предлага комплексно решение за обновяване на многобройния жилищен сграден фонд в страната, характеризиращ се с лоши енергийни и експлоатационни показатели. Изпълнението й следва да се основава на принципите за приемственост, прозрачност, толерантност и отчетност.

Чрез изпълнението на Програмата за първи път в България има ясна политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване. Програмата е внушителна по своята мащабност и механизъм за солидарност между големи и малки населени места. Териториалното й разпределение се характеризира с покритие в цялата страна – както в големите, така и в малките общини, без ограничение за участие. Едновременно с това Програмата е организирана по начин, който осигурява справедливото разпределение на тежестта между държавната и местна власт при изпълнение на националните политики за енергийна ефективност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика