Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Кабинетът отпусна още 1 млрд. лева за саниране

саниране, сгради

Правителството промени постановлението за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и за определяне на органите, отговорни за реализацията.

Промените са в съответствие с решението на Народното събрание за подкрепа на продължаване на изпълнението на програмата и на действията на МС за увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лв., уточниха от Министерски съвет.

Предложените промени са свързани с увеличаване на финансовия ресурс по Програмата от 1 млрд. лв. на 2 млрд. лв. и удължаване срока за кандидатстване по програмата от 2015 г. до достигане размера на разполагаемия финансов ресурс по Програмата, съответно и за допустимостта на сградите.

С постановлението се увеличава финансовият ресурс за обезпечаване продължаване изпълнението на Програмата, която е израз на последователната политика на правителството за подобряване на енергийната ефективност и условията на живот в многофамилните жилищни сгради.

Приемането на Програмата е в унисон в съществуващата в Европейския съюз убеденост за приноса на енергийната ефективност за устойчивото развитие на Общността. Поради това енергийната ефективност е определена за траен приоритет в развитието на ЕС до 2020 г. и в дългосрочен времеви хоризонт до 2050 г. Това е единствената национална програма в България, която предлага комплексно решение за обновяване на многобройния жилищен сграден фонд в страната, характеризиращ се с лоши енергийни и експлоатационни показатели. Изпълнението й следва да се основава на принципите за приемственост, прозрачност, толерантност и отчетност.

Чрез изпълнението на Програмата за първи път в България има ясна политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване. Програмата е внушителна по своята мащабност и механизъм за солидарност между големи и малки населени места. Териториалното й разпределение се характеризира с покритие в цялата страна – както в големите, така и в малките общини, без ограничение за участие. Едновременно с това Програмата е организирана по начин, който осигурява справедливото разпределение на тежестта между държавната и местна власт при изпълнение на националните политики за енергийна ефективност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.