Дневен хороскоп на Алена за неделя, 22.09.2019

На 22 септември 2019 да почерпят

„Левски“ взе ново дерби по пътя към върха

Грозно: Фенове на „Левски“ изпочупиха стадион „Славия“

Български шофьор е загинал в катастрофа в Южна Каролина

Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Кабинетът отпусна 10 млн. лева за по-високи заплати на надзирателите

Правителството в оставка одобри 10 милиона лева за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд на служителите в затворите и ГД „Охрана“. Точката за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2017 година бе изместена като първа от дневния ред на правителственото заседание.

Министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева обясни, че проектът на постановление предоставя 10 милиона лева на Министерството на правосъдието за нуждите на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.

„Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ се занимава с охраната на местата за лишаване от свобода, това е изключително тежка работа. От много години системата е била недофинансирана“, обоснова се правосъдният министър в оставка, цитирана от „Фокус“.

Захариева обясни, че над 7 години не са увеличавани възнагражденията на служителите в затворите, което е довело до напускане на голям брой от тях, както и до невъзможност, въпреки многото конкурси, да се заемат свободните бройки.

„Миналата година, г-н премиер, ние разговаряхме многократно, разговаряла съм и със синдикатите и вие поехте ангажимент, заедно с министъра на финансите, при наличие на бюджетни средства и по-добро изпълнение на бюджета да се осигурят 9 милиона лева за увеличение на възнагражденията и те да се доближат до тези в другите служби на системата за национална сигурност“, обърна се Захариева към премиера в оставка Бойко Борисов. Тя отбеляза, че това не е предизборен ход и ангажиментът е бил поет още през август миналата година. „С това постановление се осигуряват тези средства, благодарение на доброто изпълнение на бюджета и по-високите приходи. През миналата година в рамките на бюджета за първи път от години успяхме да закупим металотърсачи във всяко едно от местата за лишаване от свобода, както и система, която ще се внедри за заглушаване на мобилните устройства в затвора в Белене“, посочи министър Захариева. Тя допълни, че рамките на бюджета от миналата година е осигурен и ремонтът на три от местата за лишаване от свобода, а през тази година ремонтни дейности ще започнат и в останалите.

Премиерът в оставка Бойко Борисов отбеляза от своя страна, че е имало голяма разлика в заплатите на служителите в затворите, в сравнение с други структури на службите, както и, че страната ни често бива съдена, заради лошите условия в местата за излежаване на присъди у нас. „Преди Нова година бяхме обещали на министъра на правосъдието и на синдикатите , че ако приходите вървят по начина, по който вървят и устойчиво нарастват, ще направим така, че да получат тези допълнителни средства“, посочи още той.

След приемането на точката премиерът и министърът на правосъдието получиха плакети от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“. „Благодаря. Ще ги приемем с радост. Горанов ще каже, че много скъпо ни излизат тези плакети. Важното е хората да са доволни и да си вършат работата съвестно“, заяви премиерът Борисов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.