Кабинетът предлага Димитър Георгиев за нов мандат начело на ДАНС

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаване на Димитър Георгиев за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, съобщиха от МС.

Димитър Георгиев и в момента изпълнява тази длъжност.

Той е роден на 15 август 1968 г. в София.

Завършва ВТУ „Тодор Каблешков” със специалност „Машинен инженер” и ЮЗУ „Неофит Рилски” като магистър по счетоводство и контрол.

От октомври 1993 г. до ноември 2005 г. работи в Национална служба „Сигурност” – МВР по линия на противодействие на икономически и финансови престъпления. Преминава през всички нива на служебната йерархия, като от 2002 г. до ноември 2005 г. заема длъжността началник на структурно звено с ранг на полицейски комисар.

От ноември 2005 г. до ноември 2006 г. е съветник на главния секретар на МВР.

От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР.

От 11 януари 2011 г. до 28 май 2013 г. заема поста заместник-министър на вътрешните работи.

В периода юни 2013 г. – октомври 2013 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”.

От 18 ноември 2013 г. е член на съвета на директорите на „Метрополитен” ЕАД.

От 1 май 2014 г. заема длъжността директор по сигурността на Комуникационна компания „Теленор България”.

Специализирал е в Академията на МВР, в Института за лидерство „Пойнтман” (САЩ), в Европейския полицейски колеж CEPOL (Великобритания), в Източния университет на Ню Мексико (САЩ). Преминал е курсове за повишаване на квалификацията в Испания, Унгария, Гърция, Германия, Холандия.

Награждаван е с български и международни отличия. Кавалер е на Националния орден за заслуги на Френската република (2012 г.).

Владее английски и руски език.

Назначен е за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” с указ № 39/18 март 2015 г. на президента на Република България Росен Плевнелиев по предложение на Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България