Вижте какво е състоянието на републиканските пътища към 17:30 часа

Кафене се взриви в Япония, над 40 души са пострадали (СНИМКИ и ВИДЕО)

Варна тегли 46,7 млн. лв. кредит за подобряване на градската среда

Километрични опашки по магистралите „Хемус“ и „Тракия“ блокираха движението към София

Вижте СНИМКИ от официалното посрещане на президента Радев от крал Абдула и кралица Рания в Аман

Жирардели иска среща с Бойко Борисов

Актьорът Юлиан Костов пред „Труд”: Отказвал съм роли в България, целя се в Холивуд

Утре пускат електронните винетки в продажба

АПИ санкционира пътноподдържащата фирма на магистрала „Струма“ на територията на област Кюстендил 

Автобус се заби челно в стена в Швейцария, един загина и над 40 са ранени

Преобърнал се снегорин блокира движението Кюстендил-Дупница

Гръцката полиция е спасила 45-годишна българка, отвлечена и малтретирана в Германия

Три рисунки от 400 стават картички на Шумен

Хиляди почетоха паметта на жертвите от атаката в Страсбург

Събират дрехи и храна за бедните

Кабинетът разгледал промени в ски зона „Банско“ още през август Следващата седмица Министерският съвет предприема окончателни стъпки за изчистване на грешките в концесионния договор

Министърът на околната среда и водите разясни ситуацията с концесионния договор на ски зона „Банско“ по време на извънреден брифинг.

Още на 8 август на оперативно заседание на Министерския съвет (МС) е потвърдено недвусмислено, че трябва да бъде подписан анекс към концесионния договор за ски зона „Банско“ – това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на извънредна пресконференция. Повод за изявлението му е писмо от главния прокурор Сотир Цацаров до МС, в което обвинителят пита какви действия са предприети за изчистване на проблема с размера на концесионната площ. Въпреки че мерки са взети още лятото, на базата на направени от прокуратурата препоръки през юни, не е ясно защо държавното обвинение не е уведомено за свършеното. А то е, че на 8 август МС е разгледал доклад на МОСВ, изготвен заради препоръчаното от прокуратурата два месеца по-рано и се е стигнало до извода, че анекс е необходим.

Анексът към договора трябва да е на базата на заключенията на Междуведомствената работна група (МРГ), която през 2016 година излезе с препоръка споразумението да бъде променено. В МРГ влизаха представители на Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие, Министерство на туризма, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

Министър Димов каза, че има сериозна грешка в концесионния договор за ски зона „Банско“ още при неговото подписване през декември 2001 година. Той обясни, че за грешката трябва да се търси отговорност от ръководството на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2001-а, когато начело на ведомството е Долорес Арсенова.

Димов припомни информацията, която „Труд“ е изнасял в десетки пъти в свои материали по темата за ски зона „Банско“ и Национален парк „Пирин“. А именно, че в договора отредената площ, която концесионера Юлен АД може да ползва за развиване на спорт и туризъм е 99.5 хектара. Но в договора пише още, че въпросната територия е в граници, определени в Териториален устройствен план на община Банско от 1970 година. Само че в тези граници площта не е 99.5, а 818.46 хектара. В споразумението се цитира още и одобрен Подробен устройствен план, според който територията, която Юлен АД може да ползва, е 1075.9 хектара.

„Така че имаме три територии, които трябва да сведем до една, за да поправим допусната през 2001 година дълбока грешка. Трябва да се намери най-разумното решение в този безпорядък“, обяви министър Димов.

Както „Труд“ е писал, има още една площ, която не бе спомената от министъра и тя е според действащия план за управление на Национален парк „Пирин“, в чиято изработка има участие и Тома Белев.

В частта от Плана „Зониране“, за „Зона за туризъм“ са определени 895.1 хектара, което представлява 2.2 процента от територията на НП „Пирин“. Отделно има предвидена зона за сгради и съоръжения от 218.8 хектара. Това прави общо 1114 хектара. Тази площ съвпада с тази на концесията, като и двете зони са определени на базата на Териториалния устройствен план на община Банско от 2001 година.

Част от тази площ, в размер на 1078 хектара, е определена за развитие на зимен туризъм и ски спорт. Съгласно плана за управление на НП „Пирин“ в „Зоната за туризъм“ са позволени пешеходен туризъм, отдих, езда, колоездене и ски (виж факсимилето).

факсимиле НП Пирин

Логиката води до извода, че именно тези 1114 хектара са обект на концесията и още през юни месец, когато за пръв път прокуратурата поиска разясняване на ситуацията, Нено Димов информира Министерския съвет за необходимостта от спешна корекция на концесионния договор.

Истината е, че за промяна на договора се заговори още в края на миналата година, преди кабинетът да гласува частичното изменение на Плана. Но тогава Министерският съвет извади точката от дневния по нареждане на премиера Бойко Борисов заради притеснения от „зелени“ улични протести.

На брифинга Нено Димов заяви категорично, че още следващата седмица правителството ще започне да финализира корекцията на договора за концесията на ски зона „Банско“. От 10 години за това настоява и концесионерът Юлен АД, но досега нито едно управление не посмя да направи промени в споразумението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Снощи в предаването на Слави, самият Цацаров спомена, че и Юлен са искали да се приведе в ред договорът. Така че нуждата от анекс е повече от необходима

  2. Да започнат вендъж преговорите, за да оправят този неясен договор, от него страда и държавата и туристите и жителите на Банско, защото нищо там не може да се пипне и модернизира

  3. Така е на майка ви путkaта.700 декара ползват незаконно и сега анекс.Та еб@ у монистъра.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.