Кабинетът спаси изследователския кораб "Академик"

Корабът "Академик"

Единственият ни научно-изследователски кораб "Академик", с който учените от Института по океанология откриват ценни артефакти по морското дъно, няма да бъде пратен в пенсия.

Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет, който отпусна 1,1 млн. лв. за ремонт на плавателния съд. Той е планов, но нужните средства не бяха заложени в орязания бюджет на БАН за 2016 г. Затова имаше риск след Нова година корабът да излезе извън експлоатация, въпреки че изпълнява десетки мисии по поръчка на няколко министерства, обвързани и с изисквания по евродирективи.

На сушата щеше да остане и единствената българска миниподводница, базирана на борда на "Академик".

"След като средствата са налице, ще обявим обществена поръчка и се надявам до февруари ремонтът да приключи", заяви пред "Труд" директорът на института проф. Веселин Пейчев. Според него догодина поне 40 дни корабът ще прави биологичен и химически мониторинг на морската вода по поръчка на МОСВ. За още толкова време ще го наемат италианци за проучвания в Черно море, а в отделна експедиция ще продължи наблюдението на рибните запаси по крайбрежието.

Макар че е на 37 години, "Академик" е със здрав двигател, по корпуса му няма корозия и той може да плава още 10 г., твърди Пейчев. Паралелно институтът готви проект по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за строеж на нов научно-изследователски кораб за 30 млн. лв., който в бъдеще да замени "Академик".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България