Кабинетът спасява общинските болници (обзор)

Натрупаните дългове са над 100 млн. лв.

Няма да се закриват лечебни заведения, обеща премиерът Борисов

Правителството ще търси финансови възможности да помага на общинските болници, на които парите не стигат. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на Сдружението на общинските болници (СОББ) в Министерски съвет. Поводът за срещата са дълговете на болници и ниските заплати на персонала.

“Болници в мое управление няма да закрия. Не приемам сестри и лекари, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени”, заяви министър-председателят. Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. Към началото на февруари те имат дългове над 100 млн. лв., като от тях 43 млн. лв. са просрочени задължения.

“Утре до обяд ще представим на премиера мерки, с които да окажем помощ на общинските болници”, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

От СОББ изпратиха декларация до медиите, с която обявиха, че подкрепят протестите на медсестри от различни здравни заведения заради ниските им заплати. От СОББ отбелязват, че има сериозни разлики във финансирането на общинските и другите лечебни заведения, а проблемите в сектора се задълбочават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве