Кабинетът спря ръста на икономиката

Промишленост­та остава под нивото от второто тримесечие на миналата година.

Отчетоха застой по време на служебното правителство

Само в търговията има голямо подобрение спрямо 2020 г.

Служебният кабинет спря възстановяването на икономиката ни след пандемията. Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през второто тримесечие на годината е само с 0,6% спрямо първото, обявиха от НСИ. По лош резултат имат само три страни от ЕС. Това са Малта (спад с 0,5% спрямо предходното тримесечие), Хърватия (-0,2%) и Кипър (+0,2%).

След спада на БВП с над 10% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо първото заради мерките срещу разпространението на Covid-19, започна възстановяване на икономиката. Последваха три тримесечия, в които ръстът на БВП беше съответно с 4,3%, 2,2% и 2,5% спрямо предходното. Докато през второто тримесечие на настоящата година ръстът на БВП е само с 0,6%. Причина за това са спрените пари от служебния кабинет по вече подписани договори, както и орязването на програмите за подпомагане на бизнеса. За сравнение най-добре в ЕС се представят Ирландия (+6,3%), Португалия (+4,9%) и Латвия (+4,4%).

Но благодарение на добрите резултати през предходните три тримесечие ръстът на БВП в рамките на година е с 9,9%. Това е най-добрият резултат от края на 2020 г. насам, като се дължи на ограниченията в началото на пандемията. Но след действията на служебния кабинет почти всички страни от ЕС ни изпреварват. 18 държави от общността имат по-голям ръст на БВП на годишна база, а най-добри резултати постигат Ирландия (+21,1%), Испания (+19,8%) и Франция (+18,7%).

Голям ръст спрямо второто тримесечие на 2020 г. има само в търговията, хотелиерството и ресторантьорството - с 21,4%, заради ограниченията през миналата година. В редица сектори дори има спад спрямо миналата година. Например в строителството има спад с 1,1% на годишна база, в сектора култура, спорт и развлечения спадът е с 2,1%, а в промишлеността с 0,9%.

Произведеният БВП през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 31,167 млрд. лв., което прави по 2308 евро на човек от населението.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика